5 svar
547 visningar
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 30 mar 2018 15:56

Blåbär

Visste inte vart denna frågan bäst passade in så förstår om den flyttas.

 

Jag har märkt att i princip varje gång jag värmer blåbär i micron börjar det lukta (och smaka) bränt om dem. Oavsett vad jag värmer dem i (glas, porslin, i en kopp nära varandra, på en tallrik utspridda).

Någon som har en idé om vad detta kan bero på?

Teraeagle 21194 – Moderator
Postad: 30 mar 2018 16:16

Att du värmer dem för länge? :)

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 31 mar 2018 14:48

Veeeery funny ;)
Nej det både låta och lukta om dem långt innan de är för varma, eller ens tinade.

mag1 9565
Postad: 3 apr 2018 09:54

De värms ojämnt, och vissa delar värms snabbt - och ger då ifrån sig lukten. Detta trots att blåbären tillsammans inte tinat. 

Vatteninnehållet skiljer sig mellan blåbären och även fördelat inom varje blåbär.

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 15 apr 2018 15:29

Men hur kommer det sig samma problem aldrig uppstått för mig med något annat i micron? Känns som det borde vara något mer än detta som gör problemet - för ja, det är ett problem när blåbären även fattat eld ibland.

mag1 9565
Postad: 16 apr 2018 17:34

Har du provat med andra livsmedel bestående av små enheter, som t.ex. hallon?

Hallon värms också ojämnt och kan t.o.m. ge upphov till gnistor.

Mikrovågsugnen värmer ojämnt och ger upphov till "hot spots", små volymer där vattnet värms mycket mer.  För så små volymer som blåbär hettas de individuella blåbären också upp ojämnt - och den effekten blir märkbar då deras volym är så liten. I större sammanhängande volymer (t.ex. potatis) sprids värmen lättare inom den större volymen, även om de olika potatisarna värms ojämnt. 

Ett enskilt blåbär kan inte ge ifrån sig värme så lätt till omgivningen då de packas ganska löst, med mycket isolerande luft kring sig.  De kan dock  värmas upp. När några blåbär befinner sig i en hot spot kommer de bli mycket varmare (liten volym, med lite vatten värms snabbt) än genomsnittsblåbäret - och deras möjlighet till att leda bort värme blir genom den lilla kontaktyta de har till kringliggande blåbär. Dessa kringliggande blåbär värms också upp snabbt inom en hot spot, och värmer snabbt upp sina grannar. 

Kort sag - deras lilla volym och deras sfäriska form gör att lättare än andra livsmedel bränns i mikrovågsugn. 

Om du krossar blåbären och mikrar moset bränns blåbären lika lätt, eftersom skalet inte begränsar värmespridningen och de har mer av en gemensam volym. 

Svara
Close