Bioteknik tillväxtkurva
En odling med aeroba bakterier bubblas med luft. Hur kan man vänta sig att tillväxtkurvan förändras jämför med om odlingen inte syresattes?
a) Stationära fasen hamnar längre upp
b) Lag fasen blir längre
c) Deklinantions fasen försvinner
d) Exponentiell fasen byter färg
vilket påstående stämmer?
Denna fråga passar bättre under Biologi universitet, så flytta den gärna dig. Så ser fler den och kan hjälpa dig att hitta svaret.
Hur lång har du kommit, vilket påstående tror du stämmer? Om du inte hittat ett som du tycker stämmer, vilka stämmer inte (d.v.s. vilka alternativ kan du eliminera)?
mag1 skrev:Hur lång har du kommit, vilket påstående tror du stämmer? Om du inte hittat ett som du tycker stämmer, vilka stämmer inte (d.v.s. vilka alternativ kan du eliminera)?
D stämmer nog inte och inte C heller
jag tror det är b) men inte helt säker
Hur skulle du motivera att b) är bäst?
Och vad tror du om a), där cellerna i kulturen delar sig mer, så att den stationära fasen inträffar när celldensiteten (oftast beskriven med OD) är högre än utan luft?
mag1 skrev:Hur skulle du motivera att b) är bäst?
Och vad tror du om a), där cellerna i kulturen delar sig mer, så att den stationära fasen inträffar när celldensiteten (oftast beskriven med OD) är högre än utan luft?
tänker att i lag fasen så anpassar sig organismen till mediet och i och med att odlingen inte är syresatt så kan lag fasen bli längre?
Fast längre (d.v.s. utsträckt över längre tid) kan ju lagfasen bli av andra faktorer, som t.ex. en lägre temperatur. Om endast längden av lagfasen påverkas kommer ju samma antal celler finnas i kulturen när platåfasen infinner sig, det tar bara lite längre tid att nå platåfasen. Precis samma som du skulle sett vid en lägre temperatur.
Men varje cell behöver en viss mängd syre för sin metabolism, så utan lufttillförsel kommer syretillgången att begränsa hur många celler som kan växa i mediet...
mag1 skrev:Fast längre (d.v.s. utsträckt över längre tid) kan ju lagfasen bli av andra faktorer, som t.ex. en lägre temperatur. Om endast längden av lagfasen påverkas kommer ju samma antal celler finnas i kulturen när platåfasen infinner sig, det tar bara lite längre tid att nå platåfasen. Precis samma som du skulle sett vid en lägre temperatur.
Men varje cell behöver en viss mängd syre för sin metabolism, så utan lufttillförsel kommer syretillgången att begränsa hur många celler som kan växa i mediet...
stämmer då b) eller?
Jag skulle inte hålla med om att b) är det korrekta svaret, för detta är endast en effekt av tillväxthastigheten.
Med en lägre tillväxthastighet kommer tillväxtfasen vara längre. Men hastigheten är snabbare under mer optimala förhållanden (som t.ex. med tillräckligt med syre från luften) - så det är i så fall motsatsen. Växer cellerna så snabbt de kan, kommer logfasen vara så kort som möjligt.
Platåfasen kommer infinna sig när förhållandena i mediet börjar begränsa tillväxten, så om luften som bubblas in kompenserar för den ökade syreåtgången kommer platåfasen komma vid en högre cellkoncentration.
mag1 skrev:Jag skulle inte hålla med om att b) är det korrekta svaret, för detta är endast en effekt av tillväxthastigheten.
Med en lägre tillväxthastighet kommer tillväxtfasen vara längre. Men hastigheten är snabbare under mer optimala förhållanden (som t.ex. med tillräckligt med syre från luften) - så det är i så fall motsatsen. Växer cellerna så snabbt de kan, kommer logfasen vara så kort som möjligt.
Platåfasen kommer infinna sig när förhållandena i mediet börjar begränsa tillväxten, så om luften som bubblas in kompenserar för den ökade syreåtgången kommer platåfasen komma vid en högre cellkoncentration.
i och med att jag eliminerade c och d borde a) vara det rätta svaret
Jo a) är den enda som är kvar. Kan du motivera varför detta alternativ stämmer?