5 svar
712 visningar
Eli123be 1807
Postad: 3 apr 2021 16:54

biomolekyler sackaros och laktos (reducering)

Hej!

Jag kollade Magnus ehingers videos där han beskriver att laktos är reducerande men sackaros är inte det på grund av att en aldehydgrupp inte kan bildas, hur vet man när en aldehydgrupp kan bildas och när den inte kan bildas? 

Tacksam för svar!

mag1 Online 9483
Postad: 3 apr 2021 20:50

Det beror på vilka monosackarider som ingår, och hur de sitter ihop. För att en mono-/disackarid (eller högre antal enheter, t.ex. polysackarid) skall räknas som reducerande behöver de ha en fri aldehyd eller keton.

Titta på strukturformlerna för laktos och sackaros hur ser det ut med aldehyder/ketoner?

Eli123be 1807
Postad: 4 apr 2021 12:55

Sackaros ser ut på följande sätt

Och laktos på nedanstående bild

Ser inte riktigt vart aldehyderna och ketonerna sitter

mag1 Online 9483
Postad: 4 apr 2021 16:51

Ringformen av kolhydrater är generellt den dominerande formen i en vattenlösning. Samtidigt kan vissa kolhydraters ringar öppnas, t.ex. i vissa disackarider, och för vissa kolhydraterna i slutet/början av en polysackarid. I de fall ringöppning är möjlig, kommer detta ske. , och då kommer t.ex. aldehydgruppen i glukos att vara fri att reducera.

Så ja i de bilder du visade finns det ingen aldehyd- eller ketogrupp, men för en av dem kan den ena ringen öppnas och en aldehydgrupp blir då fri - och kan reduceras.

Ser du i vilken molekyl som ringen kan öppnas? Och ser du varför en aldehyd-/ketogrupp inte kan göras fri i den andra?

Eli123be 1807
Postad: 5 apr 2021 12:57

inte riktigt :/, skulle du kunna vara snäll och förklara för mig vilken  ring som kan öppnas och hur man kan se det?

mag1 Online 9483
Postad: 5 apr 2021 14:03

Svaret ligger i hur monosackariderna är bundna till varandra i disackariden.

I sackarosen är monosackariderna glukos och fruktos bundna med glykosidbindningen mellan bägge monosackaridernas reducerande kol (inringade rött/blått i bilden). Detta gör att ingen av monosackariderna kan få en fri aldehyd- eller ketogrupp, därför är sackaros inte ett reducerande socker.

I laktos är galaktos bundet med sitt reducerande kol (röda ellipsen) genom glykosidbindningen till glukos fjärde kol. Det gör att glukosenheten kan ringöppnas och då bildas en fri aldehyd, som kan reducera andra partiklar!

Det är hela tiden en jämvikt mellan ringsluten glukos och glukos med öppen ring. Den ringöppna formen bildas (genom mutarotation) men jämvikten är förskjuten mot den ringslutna formen (som uppstår genom att hydroxigruppen på kol 5 anfaller aldehyden på kol 1, grå pilen).

 

Svara
Close