4 svar
282 visningar
sofialindast behöver inte mer hjälp
sofialindast 116
Postad: 14 maj 2022 16:05 Redigerad: 14 maj 2022 16:32

Biomolekyler

Magnus Ehinger har en superbra sammanfattning av ämnesklasser och deras funktionella grupper. https://ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/mer-om-organiska-reaktioner/sammanfattning-amnesklasser-och-deras-funktionella-grupper.html

Tack vare den har jag lärt mig hur jag kan känna igen vad det är för ämne. T.ex: Aha, det sitter -SH på, då vet jag att det är en tiol. 

Jag saknar detta när det kommer till biomolekylerna. Hur kan jag se skillnad på kolhydrater, aminosyror, nukleinsyror och lipider?

 

Till exempel denna bild. 

Har ingen aning om vad A är. 

B tänker jag är en aminosyra. (NH, O med dubbelbindning och OH). 

C är väl nukleinsyra, deoxiribos. 

D gissar jag är lipid men vet inte varför. 

E är väl aminosyra. (NH2, O med dubbelbindning och OH)

F ingen aning.

G ingen aning. 

 

Hur ska jag tänka?

Zockimon 384
Postad: 14 maj 2022 23:21 Redigerad: 14 maj 2022 23:22

Välkommen till den underbara världen av kemi! Eller... wellcome to the jungle! :)

Det finns nästan en oändlig stor mängd av olika molekyler och för att hitta sig genom denna underbara djungel behöver man helt enkelt lära sig de viktigaste undergrupper. 
Är dock inte så svårt och faktiskt  jättekul :)

A är en steroid. Typiskt är ringsystemet av fyra ringar i precis denna formation 3 6-ring och en 5-ring. Om man hat sett det en gång så är de lätt att känna igen. Din molekyl kunde vara estradiol.

B Helt rätt aminosyra Prolin. 

C Helt rätt deoxyribose. Men tänk på att det är en (deoxy) socker. Den är en viktig byggsten i nukleinsyror tillsammans med phosphat och en bas, men är inte själv för sig en nukleinsyra - bara en sockerderivat. 

D Är en lipid av gruppen triglycerid, vilket är en ester av glycerin med fettsyror. Strukturen känner man lätt igen om man vet hur glycerin ser ut. Och den kallas också fett och lipid.

E är helt rätt en av de mest kända aminosyror. 


F Det är också en socker, maltose (disackarid som består av två glucosemolekyler med en 1,4 alfa-glykosid bindning)


G Det är också en socker, amylopektin vilket kan beskrivas som en polymer av maltose med kedjor av 1,4 alfa-glykosid bindning med grenar av 1,2 alfaglykosid bindningar. 


Bäst att inte försöker förstår allt på en gång, men bättre att kolla upp varje grupp för sig. Det är liksom att lära sig ett språk. Det går inte på en dag. Och du är på helt rätt spår! :)


sofialindast 116
Postad: 15 maj 2022 11:16

Wow! Tack så jättemycket!

mag1 9478
Postad: 15 maj 2022 21:51
Zockimon skrev:

 

G Det är också en socker, amylopektin vilket kan beskrivas som en polymer av maltose med kedjor av 1,4 alfa-glykosid bindning med grenar av 1,2 alfaglykosid bindningar. 

Bindningarna 1,4 stämmer, men den andra bindningen, som gör molekylen grenad (avstickarna som pekar uppåt i bilden) är alfa-1,6-glykosidbindningar.

Zockimon 384
Postad: 15 maj 2022 22:35

Det stämmer! :)
my miss...

Svara
Close