villsovaa 925
Postad: 29 mar 11:19 Redigerad: 29 mar 11:19

Biomaster

Hej!

Jag pluggar KTH bioteknik och nästa år ska jag välja master. Just ni velar jag mellan master i medicinsk bioteknik och master i industriell och miljöinriktad bioteknik. 

 

Grejen är att jag trodde det var ett lätt val, för har alltid varit intresserad av cancer och läkemedel samt allt däremellan. Valde därför utbildningen med siktet mot medicinsk bioteknik till att börja med. 

Men efter att ha varit på mastermässan är jag lite kluven. Jag är verkligen inte intresserad av att stanna i det akademiska fältet och doktorera/forska, utan jag vill gärna ut i industrin direkt. Somliga jag pratat med (elever som läser mastrarna nu) säger att medicinsk bioteknik är mer akademisk, medan industriell bioteknik är mer industriell och därmed mer eftertraktad på den industriella marknaden. 

 

Så detta gjorde mig kluven. Stämmer det som folk har sagt? Jag är verkligen inte intresserad av majoriteten av de kurser som finns på industriell bioteknik, förutom att jag kan tänka mig att rikta in utbildningen lite mot mikrobiologi (då det är mitt absoluta favoritområde). Vet också att det finns goda möjligheter att lägga till och ta bort gemensamma kurser mellan de båda mastrarna men det jag undrar specifikt är hur mycket mastervalet faktiskt spelar någon roll i industrin? Kollar arbetsgivare ens på masterinriktningen? Eller får man bara jobb i olika delbranscher beroende på mastern man väljer? 

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 29 mar 12:14 Redigerad: 29 mar 12:22

Gud så snabbt tiden går, var det inte du som frågade vilket program du skulle välja för inte alls så länge sen? :))) Jag går medicinsk mastern och för mig var det ett självklart val. Ett genomgående tema nedan är "cutting edge", upp till dig om det är nåt du uppskattar och dras till!

Asså såhär tror jag. Som du antagligen hört är sverige väldigt stort på bioteknik relativt dess lilla storlek, men den blomstrande industrin man refererar till är definitivt medicinsk bioteknik och inte industriell. Här pratar jag om både akademisk forskning OCH industri. 

Det finns typ foodtech startups, du kan bli anställd som R&D ish på Arla, och anställd på reningsverk eller myndigheter som naturvårdsverket, eller intresseorganisationer som Svensk skog. Då överlappar din arbetsmarknad lite med folk som går ren biologi kandidat typ, och jag ser de sistnämnda jobben lite som standardjobben som alltid finns, finns ingenting "hett" eller cutting edge med det.

Vad fick du för intryck av odlingskursen? Mitt intryck var definitivt totalt ointressant, de absolut konstigaste ekvationerna och notation jag har sett (är bortskämd som fysiker då) och allmänt low-tech. At no point tänkte jag "wow vad coolt!" (att den här tekniken finns/att det finns ett sätt att göra X/vad dyr utrustningen är!). Den kursen var red flag alltså. 

Å andra sidan har medicinsk mastern ingen motsvarande poster-kurs (genetiken är inte det), och vid åk3 har man ärligt talat inte jättemycket exponering mot det än beroende på vad man gör KEX i. Det beror delvis på att det är så mycket allmäna teknikkurser, och bland biokurserna mycket grundkunskap (biokem1&2, cellbio, mikrobio, genetik), och de riktiga bioTEKkurserna är inte särskilt moderna (gentek, analys, rening) för att de inte hålls av professorerna som sitter på scilifelab där det riktiga cutting edge händer (inte på albanova). Peter som håller i genetiken sitter i Scilife men han är ju typ knappt biotekniker, han får ta och flytta till SU. 

I alla fall, för att snabbt få ett hum om vad som är modernt, se föreläsningarna från "tillämpad genteknologi", den första moderna biotekkursen (bioinformatik och strukturbiologi är stinkande omoderna, men den första är i alla fall nödvändig och bra).

Där du tex har ST, spatial transcriptomics, som en svensk grupp uppfann, fatta vad coolt! Joakim lundeberg och lundeberg lab är uppfinnaren och ett otroligt stort namn i omicsfältet. Om du ytterligare vill jaga cutting edge ska du välja omics spåret och inte medicinska tillämpningar spåret (man kan gå båda). 

Om vi zoomar ut igen så kan vi säga att medicinsk forskning och entreprenörskap ALLTID kommer ha enkelt att locka och tjäna pengar. Frågorna som industriell bio sysslar med beror helt på hur desperata vi eller västvärlden är i att lösa klimat/miljöproblemen, och ja, det är vi nog egentligen men pengarna verkar inte flöda till sverige. Har du tänkt på att att förbättra hälsan för oss i i-länder basically är motsatsen, dvs förvärrar klimatet?

Mina intryck är starkt Sverige och stockholmsbiased, dvs KI, KTH, och vad som händer i scilifelab och albanova. Så om du vill skapa dig själv en med fullständig bild så läs och fråga utanför den här sfären. 

Hörde du förresten att 10X genomics tog ett saftigt vite för att få avbryta hyreskontrakt tidigt och dra från hagastaden? Dang vilken förlust, de var coola att ha där.

villsovaa 925
Postad: 29 mar 12:35
Qetsiyah skrev:

Gud så snabbt tiden går, var det inte du som frågade vilket program du skulle välja för inte alls så länge sen? :)))

Jo det var jag hahaha liten blev stor

Vad fick du för intryck av odlingskursen? Mitt intryck var definitivt totalt ointressant, de absolut konstigaste ekvationerna och notation jag har sett (är bortskämd som fysiker då) och allmänt low-tech. At no point tänkte jag "wow vad coolt!" (att den här tekniken finns/att det finns ett sätt att göra X/vad dyr utrustningen är!). Den kursen var red flag alltså. 

Har inte läst den än (går i 2an) men folk säger att alla blir värvade till industriell biotek efter den, jag är dock lite tveksam och tror att jag kommer tycka som du gör! 

Å andra sidan har medicinsk mastern ingen motsvarande poster-kurs (genetiken är inte det), och vid åk3 har man ärligt talat inte jättemycket exponering mot det än beroende på vad man gör KEX i. 

Oj detta var bra att veta. Jag trodde att genetik och analysen speglade medicinsk biotek pga de båda professorernas forskningsområden. 

Vilka poster-kurser speglar industriell bioteknik, förutom odlingskursen? För om det är biokemi 1 och 2 kommer jag kasta industriell bioteknik direkt, gillar nämligen inte biokemi alls. 

men den blomstrande industrin man refererar till är definitivt medicinsk bioteknik och inte industriell. Här pratar jag om både akademisk forskning OCH industri. 

Detta var också skönt att höra. Men du förstår varför det blir lite motsägelsefullt i mitt huvud när andra som läser mastrarna säger att medicinsk är för akademin och industriell är för industrin? Fattar inte varför folk säger så. 

Vad tycker du generellt om medicinsk biotek då? Är du nöjd eller ångrar du dig? Har du jobbat i industrin något, nu när du ändå har en kandidat? Hur är föreläsarna? Vilken kurs ska man vara taggad på, och vilka kurser ska man välja om man gillar industrin och entreprenörskap? 

 

och tack för det utförliga svaret!!

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 29 mar 15:02 Redigerad: 29 mar 15:44

Aha! Du går tvåan, då går tiden lite långsammare än jag trodde haha 

Vilka poster-kurser speglar industriell bioteknik, förutom odlingskursen? För om det är biokemi 1 och 2 kommer jag kasta industriell bioteknik direkt, gillar nämligen inte biokemi alls. 

Haha, precis, kasta redan nu! Om du kollar industriellmasterns spår så finns det: cellbaserad processbioteknik (=odlingen), enzmymbioteknik (=biokemi 1 och 2) och miljöbioteknik (≈mikrobio/cellbio), har en kontaktpunkt med medicinmastern eftersom det är omicstungt, inte alla omicsforskare i scilifelab använder det till medicinska tillämpningar, tex Anders Andersson).  

Detta var också skönt att höra. Men du förstår varför det blir lite motsägelsefullt i mitt huvud när andra som läser mastrarna säger att medicinsk är för akademin och industriell är för industrin? Fattar inte varför folk säger så. 

Jo absolut, det är helt sant i bemärkelsen att medicin är en forskningstung industri just för att den är så högteknologisk. Det är två olika användningar av ordet "industri" här även om de är korrelerade: 1) "industri vs akademi" och 2) industri som i industriell bioteknik. Det senare styftar på att det är storskaligt och man fokuserar på 'processer'och därtill tillkommer det ju andra problem än det man tacklas med under utvecklingsfasen. I medicinska sammanhang pysslar man ju i allmänhet med delicate small things där man inte nödvändigtvis försöker 'tillverka' grejer. Det finns blandningar av begreppen, tex Astra Zeneca/Octapharma som både utför storskalig produktion och forskar om nya läkemedel ("drug discovery"). Så "industri" där betyder inte alls att du ska välja den om du vill jobba i industrin haha, för den medicinska industrin är lika mycket en industri som industriell biotek. Se denna bild nedan, där industriell-mastern behandlar basically alla uton den röd, vit och guld ish.

Colours of Biotechnology Area of Biotech Activities ...

Så vad betyder forskningstung?

  • Det är tex vanligt att doktorander från KTH går och startar nån startup baserat på sin avhandling (kommer inte på nåt exempel),
  • att företagen växt ur KTH projekt (Atlas antibodies som kom från human protein atlas projektet där jag jobbat (finns däremot inga spår av KTH kvar i företaget förutom Mattias Uhlén som är grundaren och sitter i styrelsen), Affibodies nära relation till albas proteintekmänniskor),
  • att forskare driver företag som side-hustle (Tuuli Lappalainen, Johan Rockberg)
  • att forskare sitter på patent (kan nog inte lista dem men vågar påstå typ... alla?)
  • att vi har enkelt att hitta MEX på företag...

Det är så att säga ingen DragonsDen entreprenörskap där ens startup-idé är en ny is-form med diamantform för att göra imponerande drinkar eller diverse app-idéer som är så himla hett nuförtiden utan det är högteknologi. Det är ett ganska vågat påstående, men jag antyder ju då att de industriella tillämpningarna är mindre high tech än de medicinska.

Oj detta var bra att veta. Jag trodde att genetik och analysen speglade medicinsk biotek pga de båda professorernas forskningsområden. 

Jag tror jag tar tillbaka det om analysen faktiskt, det är innehållsmässigt ganska bra. Flow cytometry, masspec, biosensor är definitivt state of the art. Genetiken (eller menar du gentekniken) är ju bara biologisk kunskap, ingen teknik där inte. 

Min känsla av bioteknologisk modernitet är liksom... Okej ta som exempel en fråga vi fick på mikrobion. Min stackars krukväxt har infekterats av nåt växtvirus, hur tar vi reda på vilken? Vår klass höll på att föreslå alla sorters assays och kemiska prover, mikroskopi, isolering+odling osv... Men vår föreläsare klippte till och ba nä, vi kör ner hela växten i en mixer centrifugerar och skickar några droppar till gensekvensering, instant results. Samma med gelelektrofores, även om den är billig, helt ok snabb och tillförlitlig så asså seriöst? Vi låter proteinerna racea genom en gel bara för att se deras tyngd, hur 1800-tal är inte det?

Vad tycker du generellt om medicinsk biotek då? Är du nöjd eller ångrar du dig? 

Jag går ju själv igenom en livsomväxling och gick från biotek (pausade mastern efter första året för att satsa på tillämpad matematikmastern från tekfys) för att jobba inom finans. Jag jagar både cutting edge och saftig matte, varav det senare inte fanns att hitta i biotek och verkligen inte industriell biotek. Jag kanske kommer tillbaka senare! 

Jag tycker att mastern är för våt, men det speglar klassens vilja, därför är den inte så viktig för mig även om jag vill jobba inom bio. Vi biotekniker i KTH är inte mycket för programmering och matte jämfört med de på andra lärosäten, speciellt UU. Det enda riktiga biotekjobbet jag har haft är ett på sommaren på Atlas, och jag har gjrot två KEX båda på scilifelab. Min allmäna allmänbildning kommer från att stalka och skriva till folk och smyga in på konferenser om de är gratis. 

 Hur är föreläsarna? 

Jag tycker Scilifeföreläsarna tillför lite friskare luft i form av att de tar med sig erfarenheter från utanför sverige. Proteinteknologin på abla är ganska inavlade i form av att flera eller majoriteten själva gick civing i KTH sedan doktorerade här och stannade. SCilife är mer internationellt. 

Vilken kurs ska man vara taggad på, och vilka kurser ska man välja om man gillar industrin och entreprenörskap? '

Vi har inte så mycket valfrihet varken på mastern eller kandidaten så... inte mycket? Men om du vill åt det hållet kan ett första steg vara att fixa KEX hos företag. Vårt upplägg på biotek är att frivilliga forskare lämnar in projektförslag och klassen väljer (eller lottas) från listan men det är möljigt att avvika från det och sätta upp nåt eget, men var då ute i god tid. Jag tror inte det är så enkelt att starta eget från enbart en master pga det jag har förklarat, men du kan jobba hos startups. 

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 29 mar 15:40 Redigerad: 29 mar 15:42

Läs gärna min lilla länk-bank här

https://www.pluggakuten.se/trad/att-doktorera-eller-inte-det-ar-fragan/

Det handlade först om det som är titeln, men gled sen över till allmänt meta om biotekindustrin.

villsovaa 925
Postad: 31 mar 21:35
Qetsiyah skrev:

Oj detta var bra att veta. Jag trodde att genetik och analysen speglade medicinsk biotek pga de båda professorernas forskningsområden. 

Jag tror jag tar tillbaka det om analysen faktiskt, det är innehållsmässigt ganska bra. Flow cytometry, masspec, biosensor är definitivt state of the art. Genetiken (eller menar du gentekniken) är ju bara biologisk kunskap, ingen teknik där inte. 

Min känsla av bioteknologisk modernitet är liksom... Okej ta som exempel en fråga vi fick på mikrobion. Min stackars krukväxt har infekterats av nåt växtvirus, hur tar vi reda på vilken? Vår klass höll på att föreslå alla sorters assays och kemiska prover, mikroskopi, isolering+odling osv... Men vår föreläsare klippte till och ba nä, vi kör ner hela växten i en mixer centrifugerar och skickar några droppar till gensekvensering, instant results. Samma med gelelektrofores, även om den är billig, helt ok snabb och tillförlitlig så asså seriöst? Vi låter proteinerna racea genom en gel bara för att se deras tyngd, hur 1800-tal är inte det?

Vad tycker du generellt om medicinsk biotek då? Är du nöjd eller ångrar du dig? 

Jag går ju själv igenom en livsomväxling och gick från biotek (pausade mastern efter första året för att satsa på tillämpad matematikmastern från tekfys) för att jobba inom finans. Jag jagar både cutting edge och saftig matte, varav det senare inte fanns att hitta i biotek och verkligen inte industriell biotek. Jag kanske kommer tillbaka senare! 

Jag tycker att mastern är för våt, men det speglar klassens vilja, därför är den inte så viktig för mig även om jag vill jobba inom bio. Vi biotekniker i KTH är inte mycket för programmering och matte jämfört med de på andra lärosäten, speciellt UU. Det enda riktiga biotekjobbet jag har haft är ett på sommaren på Atlas, och jag har gjrot två KEX båda på scilifelab. Min allmäna allmänbildning kommer från att stalka och skriva till folk och smyga in på konferenser om de är gratis. 

 Hur är föreläsarna? 

Jag tycker Scilifeföreläsarna tillför lite friskare luft i form av att de tar med sig erfarenheter från utanför sverige. Proteinteknologin på abla är ganska inavlade i form av att flera eller majoriteten själva gick civing i KTH sedan doktorerade här och stannade. SCilife är mer internationellt. 

Vilken kurs ska man vara taggad på, och vilka kurser ska man välja om man gillar industrin och entreprenörskap? '

Vi har inte så mycket valfrihet varken på mastern eller kandidaten så... inte mycket? Men om du vill åt det hållet kan ett första steg vara att fixa KEX hos företag. Vårt upplägg på biotek är att frivilliga forskare lämnar in projektförslag och klassen väljer (eller lottas) från listan men det är möljigt att avvika från det och sätta upp nåt eget, men var då ute i god tid. Jag tror inte det är så enkelt att starta eget från enbart en master pga det jag har förklarat, men du kan jobba hos startups. 

Hej igen, stort tack för dina svar! Nej men jag tror ändå att jag blivit mycket säkrare på medicinsk nu när du berättat lite, så tack på den fronten! 

Nu på en annan front: Har du några tips på hur man kan sommarjobba inom biotek redan nu i åk 2? Har du någon erfarenhet av det? Vilka företag ska man kontakta? Eller ska man kontakta professorer? Jag är kanske lite sent ute men har sökt till diverse företag som så klart inte hör av sig, så jag vet inte riktigt. Trodde ändå två år på vår utbildning var värda något på arbetsmarknaden, men tydligen inte? 

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 31 mar 22:54 Redigerad: 31 mar 22:56

Vad skönt, men håll ändå sinnet öppet för intryck året som är kvar (hata inte odlingen), och viktigt att du inte råkar få ett industriellbio KEX. Här får du tips:

  • Octapharma! Mina kamrater fick där när vi gick i tvåan och de verkar favorisera KTHare.
  • Du kan också signa upp för konsultföretagen som academic resource och randstad.
  • Håll också koll på kths jobbsida samt KI:s jobbsida där keywords är "assistant"/"assistent" och liknande.
  • Det är också enkelt att få assa labbkurser, då behöver du bara maila Torbjörn. 
  • Finns även diskjobb på proteinteknologi, den annonsen brukade skötas av analys-John, maila honom.
  • Svårt för forskare i allmänhet att spontan-ge folk (betalda) projekt eller småjobb oavsett hur bra meriter man har utan tidigare kontakter och tillit, så om du har nån befintlig kontakt så kontakta dem igen! Ett A i deras kurs och om deras forskning är relaterad till kursen (bra exempel: biokemi2 och mats, dåligt exempel: analys och rening, john och my) samt en stark motivering kan också funka. 
villsovaa 925
Postad: 1 apr 13:04
Qetsiyah skrev:

Vad skönt, men håll ändå sinnet öppet för intryck året som är kvar (hata inte odlingen), och viktigt att du inte råkar få ett industriellbio KEX. Här får du tips:

  • Octapharma! Mina kamrater fick där när vi gick i tvåan och de verkar favorisera KTHare.
  • Du kan också signa upp för konsultföretagen som academic resource och randstad.
  • Håll också koll på kths jobbsida samt KI:s jobbsida där keywords är "assistant"/"assistent" och liknande.
  • Det är också enkelt att få assa labbkurser, då behöver du bara maila Torbjörn. 
  • Finns även diskjobb på proteinteknologi, den annonsen brukade skötas av analys-John, maila honom.
  • Svårt för forskare i allmänhet att spontan-ge folk (betalda) projekt eller småjobb oavsett hur bra meriter man har utan tidigare kontakter och tillit, så om du har nån befintlig kontakt så kontakta dem igen! Ett A i deras kurs och om deras forskning är relaterad till kursen (bra exempel: biokemi2 och mats, dåligt exempel: analys och rening, john och my) samt en stark motivering kan också funka. 

Oj, asså verkligen stort tack för alla tips och all info! Återkommer vid fler frågor!!

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 1 apr 22:01 Redigerad: 1 apr 22:02

Tack, lycka till och återkom när du vill!

Svara
Close