Biokemiska analyser
Hej
Jag har gjort an laboration som handlar om att identifiera 10 olika okända prover och se om de är kolhydrater, proteiner eller fett. Därefter kund man se vilket livsmedel eftersom pakten till dessa fans på bordet men man skulle undersöka vilket prov tillhör vilket livsmedel.
Jag har gjort allt detta och fått ganska fint resultat, jag är nu på diskussion delen och vet ej riktigt vad är detta som man kan diskutera eller hur ska jag börja diskussionen. Kan ni hjälpa mig med några punkter som jag kan utgå från.
Nej, med så lite info som du har givit oss tror jag ite att det är någon som kan det. Vad var det t ex för några livsmedel? Analyserade ni alla 10 proverna m a p protein, kolhydrater och fett? Hade de olika proverna olika färg?
Det var mjök, sock, salt, potatismos, 2 olika sötningsmedel, tvättmedel, mjölkpulver, citronsyr, vaniljsocker. Alla prover var finhackade och hade färger vitt, gult eller ljusbrunt, Ja, vi analyserade alla prover m a p protein, kolhydrater och fett
mailaa skrev:Det var mjök, sock, salt, potatismos, 2 olika sötningsmedel, tvättmedel, mjölkpulver, citronsyr, vaniljsocker. Alla prover var finhackade och hade färger vitt, gult eller ljusbrunt, Ja, vi analyserade alla prover m a p protein, kolhydrater och fett
Gissar att det första exemplet var mjöl. Finns det protein i mjöl? Finns det kolhydrater i bröd? Finns det fett i bröd? Fundera på de andra matvarorna på samma sätt.
Hur gjorde ni för att undersöka om det fanns kolhydrater? Analyserade ni socker, stärkelse och fibrer separat?
Fehligsprov för kolhydrater, Xantoprotteinenprovet för proteiner, pankereasprovet för fett
Fehlings prov reagerar väl bara på vissa sorters socker, så det är väl många kolhydrater som man inte upptäcker då? Stärkelse, exempelvis.