Biokemi: vilken aminosyra bildas i 16 steg?
Men jag kan inte hitta det på google och det nämns inte mer i boken.
Det var surt att det inte fanns någon källa. Det blir lite knepigt när du inte vet vilka prekursorerna är som omvandlas av "enzym ett" i biosyntesvägen. Du behöver utgå ifrån dessa är "generella cellmetaboliter" som ligger så nära till aminosyrorna som möjligt (t.ex. glukos, pyrovat, erytros) - som för transamineringen av pyrovat till alanin (ex. för nummer 1 i tabellen).
De aminosyror som kräver flest steg (från generella cellmetaboliter) är de essentiella aromatiska, som bildas via shikimat-klorismat biosyntesvägen.
Ok, men på tal om det, är inte begreppet om @antal steg@ lite problematiskt? Vad är generella cellmetaboliter? De som inte räknas som generella cellmetaboliter, varför räknas inte de?
Var får du "Klorismat" från? Vägen verkar bara heta shikismat.
Jo antalet steg är minst sagt knepigt då de generella metaboliterna inte är angivna. Men antalet aminosyror som går att bilda med endast ett enzymsteg är 4, och dessa måste då rimligtvis bildas genom ett enda transaminassteg - och då behöver ett av transaminasets substrat vara motsvarande karboxylsyra, som i det exempel jag nämnde.
Det var metaboliten chorismate (korismat), jag menade, det smög sig in ett extra "l" i min försvenskning. Denna är en betydelsefull metabolit inom shikimatbiosynthesvägen, som den mycket riktigt kallas. Från chorismate bildas massa andra ämnen, vitamin K alkaloider m.fl. Det kanske beror lite på hur man brukar se på shikimate pathway, d.v.s. var man är på väg mot - tyrosin eller en alkaloid, för den senare avviker från den biosyntesen av de aromatiska aminosyrorna.
Edit: tog bort ett "l" som smög sig in igen :)
Okej! Tack för di´tt svar
Jag tror att den aminosyra som i tabellen anges ta 16 steg att syntetisera är tryptofan, som kräver flest steg bland de aromatiska aminosyrorna.
Ja jag misstänkte också den, tryptofan är otäck på alla sätt och vis
Varför är den otäck?
Den är aromatisk, störst av alla aminosyror, har beteckning W som inte finns i dess namn (tryptofan), har bara ett kodon, förekommer sällan i proteiner och har ett konstigt namn.
Sen tycker jag att prolin är ganska sär också.