Biokemi/termodynamik: "tryck" i sammanhang om vätskor och inte gaser
Termodynamik brukar läras ut med hjälp av gaser, tryck är en kvantitet som förekommer lite varstans, men hur tolkar man det i vätskesystem när man börjar glida in på biologiska tillämpningar som enzymkinetik, aktiveringsenergier och gibbs fria energi och sånt?
Trycket i en vätskebehållare är ju bara lika med atmosfärstrycket plus 1) det som tillkommer pga djupet i tanken eller 2) strömmingsfenomen, men i en helt normal bägare i labbet eller inuti en cell spelar väl det de här sakerna knappast nån roll? Jag har aldrig hört talas om nån labbteknik där man reglerar tryck med en tryckkammare eller liknande.
Det är alltså helt ok att anta konstant atmosfärstyck? Eller är jag ute och cyklar?
Blodtrycket är viktigt, och det kommer av att hjärtat pumpar, men nåt mer intelligent än så har jag inte att komma med.
Just inom biologi är osmotiskt tryck också viktigt. Det driver en utjämning av koncentrationer.