Biokemi
Mycket illa! En varg har lyckats ta sig in i Schimpanshägnet och börjar jaga stackars Sigge. Som tur är har Sigge en väl fungerande metabolism som ser till så att tillräckligt mycket ATP bildas för att han, efter en kort jakt, ska kunna fly från sin angripare. Beskriv de mekanismer som ser till att det bildas stora mängder ATP i Sigges skelettmuskulatur vid flykten från den elaka vargen. Ange centrala enzymer, samt både eventuellt allosteriska och hormonella mekanismer. (6p)
Detta är en gammal tentafråga som jag inte förstår. Tänker att elektrontransportkedjan borde vara inblandad och glykogennedbrytning. Men hur påverkar adrenalin detta då adrenalin utsöndras vid flykt?
En hel del där att besvara och väva ihop både biokemi och fysiologi, kul.
Tänker att elektrontransportkedjan borde vara inblandad och glykogennedbrytning.
Nix, Sigge ligger redan i den anonyma vargens mage om Sigge är beroende av glykogennedbrytningen, samma sak gäller för elektrontransporten. Det APT som kan få Sigge att överleva behöver bildas/mobiliseras mycket snabbare.
Vilka energireserver kan musklerna använda direkt?
Vilka steg i ämnesomsättningen kan ge energi snabbast?
Inte del av frågans svar, men värt att läsa på inför din kommande (?) tenta
Visa spoiler
Glykogenet återfinns polymeriserat ju i levern, som först behöver få stimuli om att bryta ner glykogenet. Hur sker denna hormonella signalering?
När väl glukos spjälkas loss (av vilket enzym?) skall det ta sig ut ur levercellerna, in i cirkulationen, vidare till vävnaderna, och där tas upp i muskelcellerna som behöver energin, så detta tar lite tid. Och den snabbaste delen av energin från glukos fås i cellens cytosol...
Men hur påverkar adrenalin detta då adrenalin utsöndras vid flykt?
Vilka enzym i energimetabolismen (f.f.a. glykolysen) kan regleras av hormon, och av vilka hormon är detta?
Av dessa hormoner som reglerar energimetabolismen, vilka utsöndras vid den stress som Sigge utsätts för (som dessutom är samma för den anonyma vargen)?
Är de glykolysen du tänker på? Adrenalin samt glukagon utsöndras vid stress. Glukagon inhiberar hexokinas i glykolysen vilket borde göra att den stänger av? Men tycker att det är konstigt om inte glykogen-nedbrytning inte ska vara med då det finns väldigt mycket glykogen i musklerna som reserv.
daniellebjork skrev:Är de glykolysen du tänker på?
Det finns ett ännu snabbare sätt att generera ATP på i muskler (skelett och hjärta) samt CNS. Denna energirika förening finns det en begränsad mängd av som direkt kan omvandlas så att ADP forforyleras till ATP. Vet du vilken förening det är?
Och glykolysen är det enda steg i metabolismen, som snabbt nog kan generera ATP under dessa kritiska sekunder för Sigge.
Men detta sker utan elektrontransportkedjan, så energin i de 2 NADH som bildas från varje glukos behöver omvandlas till ATP på ett annat anaerobt sätt - vet du vilket?
Adrenalin samt glukagon utsöndras vid stress. Glukagon inhiberar hexokinas i glykolysen vilket borde göra att den stänger av? Men tycker att det är konstigt om inte glykogen-nedbrytning inte ska vara med då det finns väldigt mycket glykogen i musklerna som reserv.
Vilka celler i kroppen har receptorer för glukagon, och därmed kan påverkas av glukagonet?
Det måste vara att pyruvat kan blir laktat när det inte finns tillräckligt med syra med hjälp av 2NADH. Laktat transporteras till levern där det omvandlas till glukos genom glukoneogenesen. Detta är dock en energikrävande reaktion men är nödvändig för att återbilda glukos?
Lever och njurar framförallt. Glukagon stimulerar glukoneogenesen i levern.
daniellebjork skrev:Det måste vara att pyruvat kan blir laktat när det inte finns tillräckligt med syra med hjälp av 2NADH. Laktat transporteras till levern där det omvandlas till glukos genom glukoneogenesen. Detta är dock en energikrävande reaktion men är nödvändig för att återbilda glukos?
Ja, detta är vad som sker under anaeroba förhållanden då "mjölksyra bildas". Detta går att göra upp till 2 minuter, och är oberoende av elektrontransportkedjan och syre.
Kreatinfosfat då, var finns det och hur snabbt kan energin omvandlas till ATP?
Lever och njurar framförallt. Glukagon stimulerar glukoneogenesen i levern.
Precis, glukagonet som är det primära katabola hormonet, verkar f.f.a. på levern, genom att aktivera glukoneogenesen och frisätta glukos. Men muskelcellerna påverkas inte av glukagonet (deras glykogendepåer finns ju redan på plats).
Så beroende på hur lång tid du tror Sigge behöver fly blir svaret lite annorlunda, pågår flykten längre än 1-2 minuter behövs citronsyracykeln och elektrontransportkedjan för att Sigge skall kunna fly. Men täcks citronsyracykeln och elektrontransportkedjan i en annan essäfråga kanske dessa inte behöver beskrivas i svaret på denna fråga.