3 svar
239 visningar
anjaljoljic 10 – Fd. Medlem
Postad: 21 dec 2021 17:02

Bindningsvinklar

1. Hur stor är C-C-C bindningsvinkeln i propen som har två sp^2- hybridiserade kol och ett sp^3 -hybridiserat kol? 

 

2. Hur stora är H-C-H bindningsvinklarna i etan som har två sp^3- hybridiserade kol? 

 

1. Jag tittar på molekylen plant och tänkte att från c-c-c = 180 grader när man går den längsta vägen. Men svaret ska vara 120 grader, så antar att man ska ta den närmsta vägen och undrar fortfarande hur jag ska tänka för att få fram det exakt svaret? 

2. Svaret på 2an är 109,5 grader men hur vet jag mellan vilket kol och väten jag ska kolla? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 dec 2021 19:39

Har du ballonger hemma? I så fall kan du göra ett bra modellexperiment: Börja med att blåsa upp fyra stycken likadana ballonger, och knyt ihop alla ballongernas knutar med varandra. Vilken form kommer ballongknippet att ha? (Detta motsvarar sp3-hybridisering, när vi har fyra stycken likadana orbitaler.)

Stick sönder en av ballongerna, så att det är tre stycken kvar. Vilken form har ballongknippet? (Detta motsvarar sp2-hybridisering, när vi har tre stycken likadana orbitaler (och en p-orbital som är vinkelrät mot dem)).)

Till sist, stick hål på en ballong till så att det bara är två kvar. Hur pekar ballongerna? (Detta motsvarar sp-hybridisering, som har två likadana orbitaler( och två p-orbitaler som är vinkelräta mot dem).)

anjaljoljic 10 – Fd. Medlem
Postad: 23 dec 2021 09:17

jag förstår inte vad detta säger mig om vinklarna?

mag1 9494
Postad: 23 dec 2021 09:50

Vinklarna får du om du tänker dig en linje mellan centrum (där ballongerna knyts ihop) till änden av en ballong, och motsvarande för nästa (då har du två linjer med vinkeln mellan dem).

Ballongerna i liknelsen motsvarar platsen där bindningselektronerna anses vara (och var elektronerna är bestäms av vilka elektronorbitaler, som används för att bilda bindningen, och dessa orbilalerna är s eller p). Genom ballongliknelsen kan man se hur dessa orbitaler kommer att ordnas, så att de kommer så långt bort från varandra som möjligt.

T.ex. med fyra ballonger blir avståndet mellan dem störst om ballongerna fördelas i jämt, runt om punkten där de knyts ihop (som motsvarar t.ex. en central kolatom med fyra tänkta bindningar). Och den "jämnaste" fördelningen blir när utrymmet runt om hela centrum används.

Med färre orbitaler att fördela runt centrum (t.ex. sp2) kommer ballongerna istället få mest plats om de ligger i samma plan (d.v.s. inte sticker upp/ner).

Svara
Close