1 svar
143 visningar
02davkar 3 – Fd. Medlem
Postad: 9 dec 2018 16:18

Bindningars påverkan på kokpunkten

Varför har Dietyleter lägre kokpunkt än Aceton? Och varför finns det inga vätebindningar i Aceton, även fast den har en polariserad syre atom. 

AlvinB 4014
Postad: 9 dec 2018 16:31

För att någonting skall ha vätebindningar krävs det enligt FON-regeln att det skall vara en väteatom bunden till antingen fluor, syre eller kväve. Syreatomen i aceton är inte bunden till någon väteatom (bara kol), därav ingen vätebindning.

Anledningen till att dietyleter har lägre kokpunkt är att den är en svagare dipol än aceton. Det beror på att dietyleter är ganska symmetrisk (de båda 'armarna' går nästan åt motsatt håll och därför tar laddningsskillnaderna delvis ut varandra) medans i aceton sticker den elektronegativa syreatomen ut från molekylen mer och därför blir det en större laddningsskillnad och mer dipolmoment vilket orsakar starkare intermolekylära bindningar.

Svara
Close