Bindningar mellan aldehyder
Hej!
I de fåtal källor jag kan hitta på nätet om intermolekylära bindningar mellan aldehyder, ta t.ex. hexanal, står det att de binds ihop med dipol-dipolbindningar. Jag förstår att aldehyder blir dipoler på grund av deras dubbelbindning mellan kol och det starkt elektronegativa syret. Jag tänkte först att de troligtvis binds ihop med vätebindningar, då väte ju ändå finns tillgängligt i molekylen. Är anledningen till att inga vätebindningar mellan två aldehydmolekyler uppstår att inget annat väte är bundet till ett starkt elektronegativt ämne, utan att väteatomerna bara binds till kolatomer? Eller är det någonting jag missar här?
Tack på förhand!
Är det frågan om rena aldehyder, så är svaret så enkelt som att de inte kan vätebinda. För att en vätebindning skall uppstå behöver det finnas en donator och en acceptor för vätebindningen.
Aldehyden kan endast agera som vätebindningsacceptor, då aldehydens syre endast har två fria elektronpar (som i din andra tråd: https://www.pluggakuten.se/trad/bindningar-mellan-vatten-och-olika-funktionella-grupper/ ).
I aldehyden finns ingen väteatom som är kovalent bunden till en elektronegativ atom (F, O, N) - därför finns det inte någon vätekärna som kan agera som donator av en vätebindning i aldehyden.
Utan både donator + acceptor går det inte att att bilda någon vätebindning.
Samma sak gäller för övrigt för ketoner, då även keto-gruppen endast kan agera som vätebindningsacceptor.