bindningar
Hur ska man tänka här? förstår inte ens vart jag ska börja hahha men vet att de intermolekylära bildningarnas styrka påverkar smält och kokpunkter hos molekylära ämnen
Det finns en särskild sorts bindning som förklarar varför HF är annorlunda än de andra. Vilken sorts bindning kan det vara i de andra?
Smaragdalena skrev:Det finns en särskild sorts bindning som förklarar varför HF är annorlunda än de andra. Vilken sorts bindning kan det vara i de andra?
Hur ska jag veta om jag ska leta efter intermolykulära bindningar wller intramol... i denna? det står ju nt om det är mellan atomer eller molekyler. Har prov på detta imorgon. Om det är mellan atomer, så gissar jag att det är kovalenta bindningar?
Naturaretyvärr1 skrev:Smaragdalena skrev:Det finns en särskild sorts bindning som förklarar varför HF är annorlunda än de andra. Vilken sorts bindning kan det vara i de andra?
Hur ska jag veta om jag ska leta efter intermolykulära bindningar wller intramol... i denna? det står ju nt om det är mellan atomer eller molekyler. Har prov på detta imorgon. Om det är mellan atomer, så gissar jag att det är kovalenta bindningar?
Ja det borde väll vara kovalenta bindningar tänker jag. Vad tror ni?
När ett ämne smälter eller kokar är det aldrig kovalenta bindningar som bryts.
Smaragdalena skrev:När ett ämne smälter eller kokar är det aldrig kovalenta bindningar som bryts.
HF består ju av HF vilket är ett villkor för en vätebindning. Är det vätebindning som bryts där
Ja, HF kan bilda vätebindningar, det kan inte de andra. Vilken sorts bindningar är det mellan molekylerna i HCl, HBr och HI?
Smaragdalena skrev:Ja, HF kan bilda vätebindningar, det kan inte de andra. Vilken sorts bindningar är det mellan molekylerna i HCl, HBr och HI?
dipol dipol bindingar
Ja. Varför är dipol-dipolbindningarna olika starka, tror du?
Smaragdalena skrev:Ja. Varför är dipol-dipolbindningarna olika starka, tror du?
för att skillnaden i elektronegativitet skiljer dom åt eller? Tex i HBr är skillnaden 0,7 medan det i HI är 0,4 men hur påverkar det kokpunkten?
Om skillnaden i elektronegativitet mellan två olika atomer är ganska stor (men inte stor nog för att det skall bli en jonbindning) kommer bindningselektronerna i medeltal att vara betydligt närmare den mer elektronegativa atomen. Det gör att man får en ganska polär bindning. Om skillnaden i elektronegativitet är liten, kommer bindningen bli nästan opolär. Hur tror du detta påverkar hur stark dipol en vätehalid blir?
Smaragdalena skrev:Om skillnaden i elektronegativitet mellan två olika atomer är ganska stor (men inte stor nog för att det skall bli en jonbindning) kommer bindningselektronerna i medeltal att vara betydligt närmare den mer elektronegativa atomen. Det gör att man får en ganska polär bindning. Om skillnaden i elektronegativitet är liten, kommer bindningen bli nästan opolär. Hur tror du detta påverkar hur stark dipol en vätehalid blir?
desto mer minus desto starkare eller? så HCl är starkast