Bildas av joner
På ett prov löd frågan; Skriv formeln för det som bildas av följande joner. Fe3+, K+, O2- och PO43-
Svaren var; Fe2O3, FePO4, K3PO4, K2O
Jag har alltså inte den blekaste aning om hur man resonerar sig fram till detta. Var ifrån kommer det plötsligt nya ämnen? Ska man kunna detta utantill eller finns det tumregler? Jag är totalt förvirrad. Har läst i boken, kollat Magnus Ehringers videor osv men kommer absolut ingenstans. Kan någon vänlig själ hjälpa mig?
Är du med på att ett salt består av en sorts positiva joner och en sorts negativa joner? (Det finns krångligare salter, så kallade dubbelsalter, men de behöver vi inte bry oss om nu.)
Ja! Att t.ex Na+ och Cl- attraherar varandra och bildar jonföreningen NaCl. Om någon istället sagt "vad får du om du blandar K+ och Cl-?" hade det istället blivit KCl. Men här tolkar jag det som att jag bara får en jon och ska veta att den plötsligt bildar helt andra ämnen. Alltså t.ex att PO43- ska bilda K2O
Fick förklarat för mig nu att frågan var konstigt formulerad och jag missuppfattat den. Nu förstod jag att det var båda de positiva jonerna som skulle reagera med de andra, negatva jonerna :) Tack ändå!