7 svar
52 visningar
naturnatur1 3212
Postad: 1 jan 23:01

Bilda glukos

Acetyl-coa kan inte bilda glukos har man fått lära sig.

Men varför kan inte acetyl-coa som bildas vid betaoxidation gå in i citronsyracykeln (reagera med citrat och sedan gå ner i cykeln enda till malat) och sen skickar man ut malat till cytosolen och sedan omvandlar man den till oxaloacetat för att sedan i en reaktion katalyserad av PEPCK bilda fosfoenolpyruvat som kan gå in i glykolysen och bilda glukos?

Är det att fettväv inte har fruktos-6-bisfosfatas? 

mag1 9579
Postad: 2 jan 14:45

Det är en klassisk fråga inom intermediärmetabolismen. Kruxet är att det krävs kolkedjor med minst tre kol för att bilda glukos (t.ex. glycerol).

I det fallet du beskriver utgår du ifrån Ac-CoA, som endast består av en tvåkolskedja. Dessa två kol kan användas, men det tredje (samt ev. ett fjärde som i malat) måste tas ifrån ett annat ämne - i ditt fall oxaloacetat. Så för varje Ac-CoA som används förbrukas en oxaloacetat, och oxaloacetatet återbildas från kolhydrater/aminosyror - det kan inte bildas från Ac-CoA.

Så med endast Ac-CoA kan inte glukos bildas, det krävs ett eller två kol ytterligare - och dessa tas ifrån andra organiska ämnen i metabolismen.

Till en liten del kan oxaloacetat (och andra intermediärer i metabolismen) förbrukas för att bilda glukos, men cellen kan inte använda alla - de behövs för TCA.

Fruktos 1,6-bisfosfatas finns primärt i celler som deltar i glukoneogenesen, f.f.a. lever hos oss, men inte i fettcellerna.

naturnatur1 3212
Postad: 2 jan 17:32 Redigerad: 2 jan 17:39

Du menar alltså att det är för att det isåfall måste förbrukas en annan molekyl för att acetyl-coa ska generera glukos? 

Att aetyl-coa själv (utan någon annan molekyl) inte kan generera glukos köper jag. 

mag1 9579
Postad: 2 jan 18:09

Ja precis det måste förbrukas en ekvivalent mängd av ett annat ämne från TCA eller motsvarande, för att omvandla acetylenheten till en förening med tre eller fler kol, som i sin tur kan användas för att bilda glukos.

Lite slarvigt beskrivs det som att "man kan inte bilda glukos av fett", men merparten av fettet vi äter och har i kroppen är förestrat med glycerol (t.ex. triacylglyceroler och fosfolipider), och glycerol kan användas för att bilda glukos och andra ämnen i metabolismen.

Vi saknar helt enkelt enzym för att omvandla Ac-CoA till ett ämne som sedan kan användas för att syntetisera glukos. Våra celler kan karboxylera Ac-CoA till malonyl-CoA, som sedan används under fettsyrasyntesen, men vi saknar ett enzym för att omvandla malonyl-CoA till trekolsföreningen malonsyra.

naturnatur1 3212
Postad: 2 jan 18:46 Redigerad: 2 jan 18:47

Ah okej, jag vet inte om jag är ute och cyklar nu men kan en annan orsak till att vi inte kan syntetisera glukos från acetyl-coa vara på grund av pyruvat dehydrogenas (länk mellan glykolys och TCA) inte är en reversibel reaktion? Alltså innebär det att vi inte kan gå från acetyl-coa till pyruvat? 

(När vi bildar glukos så vill vi nå fram till pyruvat för att sedan gå den omvända vägen av glykolys och bilda glukos men nu när vi inte kan nå fram till glukos så stannar det)

mag1 9579
Postad: 2 jan 22:26
naturnatur1 skrev:

Ah okej, jag vet inte om jag är ute och cyklar nu men kan en annan orsak till att vi inte kan syntetisera glukos från acetyl-coa vara på grund av pyruvat dehydrogenas (länk mellan glykolys och TCA) inte är en reversibel reaktion? Alltså innebär det att vi inte kan gå från acetyl-coa till pyruvat? 

Ja det stämmer, den reaktionen är inte reversibel. Det är en dekarboxyleringsreaktion, där koldioxid lämnar som en av produkterna. Koldioxiden är en väldigt bra lämnande grupp, och oxiderad så långt det går, så den är inte alls speciellt reaktiv.

Dessutom saknar vi system för att fånga in och sedan använda koldioxid som substrat i en annan reaktion, våra celler strävar istället mot att göra sig av med koldioxiden till omgivningen. Hela metabolismen av glukos bygger på att glukos och de bildade intermediärerna oxideras stegvis så långt det går, tills endast koldioxid och vatten finns kvar.

(När vi bildar glukos så vill vi nå fram till pyruvat för att sedan gå den omvända vägen av glykolys och bilda glukos men nu när vi inte kan nå fram till glukos så stannar det)

Det behöver inte utgå ifrån pyrovat, det räcker i princip med någon av intermediärerna som består av minst tre kol och kan omvandlas vidare till glukos.

naturnatur1 3212
Postad: 2 jan 22:54 Redigerad: 2 jan 22:54

Tack snälla! Grym är du.

mag1 9579
Postad: Igår 14:48

För all del, kul att se att du tänker till.

Svara
Close