Bevisa F=BIL från laboration
Jag håller på att skriva en labbrapport på en labb där vi gjort tre försök. Jag förstår inte hur jag ska kunna "bevisa" BIL-lagen utifrån dessa resultat:
F = (1,59 × 10^-3 ) × I^0,93 (1)
F = 0,109*l^0,94 (2)
F = (1,38 × 10^-3) × B^0,82 (3)
I det första experimentet hölls längden och antalet magneter konstant medan strömstyrkan ändrades. I det andra experimentet hölls strömmen och antalet magneter konstant medan ledarens längs varierade och i det tredje varierade antal magneter.
Alltså har jag 3 ekvationer med 3 obekanta. Jag har uppfattat det som att exponenterna egentligen ska vara 1 och att det är felkällor i labben som gör att exponenterna inte är 1, och därmed att jga kan bortse från de?
Hur ska jag ta mig till att bevisa BIL då k-värdena hos ekvationerna varken blir 1 om jag adderar de eller multiplicerar de. Förstår verkligen inte hur jag ska gå tillväga.
Tack på förhand!
Jag vet inte vad du menar är ditt resultat. Hur bestämde du exponenterna? Har du mätdata? Gjorde du linjär regression?
Det man normalt gör är att man gör en ansats enligt:
Där är någon okänd konstant.
Du gör sedan mätningar där du håller de två övriga storheterna konstanta men varierar den tredje vilket ger delansatser enligt:
Här innehåller de indexerade konstanterna både den ursprungliga konstanten men även de värden på storheterna du höll konstanta. Alltså exempelvis:
Hur gick du tillväga? Min gissning är att du då detta är fysik 2 bara ska avrunda exponenterna och hänvisa till delansatserna ovan samt visa att .
#2 Precis som du skrivit har vi gjort. Men är fortfarande inte helt med på hur jags ka gå tillväga för att bevisa detta.
Med ditt resultat har du bevisat det om du formulerat en ansats och motiverat den.
Dina delansatser är värdelösa utan en huvudansats. Avrunda exponenterna till 1 och visa att konstanten .