Bevis med hjälp av derivatans definition
Hej
Jag ska bevisa att f(x) =|x-2| inte kan deriveras när x = 2
Jag vet hur man bevisar det logiskt men inte med hjälp av derivatans definition.
Jag hänger med i lösningen nedan fram till att när h går mot 0 så är derivatan : |h|/h. Vanligtvis tar man sig därifrån för att räkna ut derivatan genom att sätta att h = 0 och sedan hitta gränsvärdet. Det gör dem inte här på grund av att vi vet att funktionen inte är deriverbar just vid x=2. Men Varför sätter de att h>0 och h<0?
De tittar på höger-gränsvärde och vänster-gränsvärde.
Gränsvärdet existerar om och endast om:
1) höger-gränsvärdet existerar;
2) vänster-gränsvärdet existerar; och
3) höger-gränsvärdet är lika med vänster-gränsvärdet.
I detta fall uppfylls inte 3) så gränsvärdet existerar inte.
I detta fallet sätter man h>0 resp h<0 därför att uttrycket, som vi ska bestämma gränsvärdet för, är OLIKA just beroende på om h>0 eller h<0. Att sätta h=0 är ju uteslutet eftersom vi aldrig får ha 0 i nämnaren. Du är kanske van vid att kunna sätta in gränsen i ett uttryck och få derivatan, men den metoden ska du aldrig lita på. Just definitionen av derivata är en sådan situation där du INTE kan sätta in gränsen i uttrycket.
Jag förstår, tack!
Jag tror jag behöver lite repetition från Ma3C. När är h större respektive mindre än 0?
När är h större respektive mindre än 0?
Det väljer du själv.
Smaragdalena skrev:När är h större respektive mindre än 0?
Det väljer du själv.
Jag menar vad innebär det att h är större eller mindre än 0?
Om h > 0 så är det en högerderivata. Om h < 0 är det en vänsterderivata. Om h > 0 så är ju x+h längre till höger än x.
Smaragdalena skrev:Om h > 0 så är det en högerderivata. Om h < 0 är det en vänsterderivata. Om h > 0 så är ju x+h längre till höger än x.
Om jag har förstått rätt så är h>0 när punkt B närmar sig A
och h < 0 när punkt C närmar sig A?
Ja, så ser det ut att vara i det här fallet.
Smaragdalena skrev:Ja, så ser det ut att vara i det här fallet.
Jag förstår, tack så mycket för hjälpen!
Tomten skrev:Du är kanske van vid att kunna sätta in gränsen i ett uttryck och få derivatan, men den metoden ska du aldrig lita på. Just definitionen av derivata är en sådan situation där du INTE kan sätta in gränsen i uttrycket.
När man t.ex. deriverar en generell funktion, så kommer man tillslut sluta skriva lim h-->0 och kunna sätta in 0 för att få derivatan till funktionen.
Ex. f(x) = x²-4. Om vi använder derivatans definition, så kommer vi tillslut förkorta bort ett h från nämnaren och täljaren och få 2x +h. Sedan kan man sätta att h är 0 och få att derivatan är 2x. Jag har aldrig förstått varför man kan sätta in 0 i h när vi sa att h aldrig fick vara 0...
Det är bara när h finns i nämnaren som h inte får lov att vara 0. När vi har förkortat bort h är det fritt fram att låta h bli 0.
Hej,
Funktionen är deriverbar när precis då högergränsvärdet
är lika med vänstergränsvärdet
;
det gemensamma värdet är då lika med derivatan .
- Beteckningen betyder att närmar sig talet från höger, med andra ord är hela tiden ett positivt tal som närmar sig talet .
- Beteckningen betyder att närmar sig talet från vänster, med andra ord är hela tiden ett negativt tal som närmar sig talet .
För funktionen får man höger-differenskvoten
och vänster-differenskvoten
- Höger-differenskvoten är hela tiden lika med så när kommer även högergränsvärdet att vara lika med .
- På samma sätt är vänster-differenskvoten hela tiden lika med så när kommer även vänstergränsvärdet att vara lika med .
Du ser att högergränsvärdet (1) inte är lika med vänstergränsvärdet (-1) så därför är funktionen inte deriverbar när .
- Beteckningen betyder att närmar sig talet från höger, med andra ord är hela tiden ett positivt tal som närmar sig talet .
- Beteckningen betyder att närmar sig talet från vänster, med andra ord är hela tiden ett negativt tal som närmar sig talet .
Så på grafen som jag infogat ovan, så är h mellan B och A = 2 och h mellan C och A = -2? och den kommer inte bli 0 men närma sig 0 så länge h finns i nämnaren?