beta glukos och beta glykosidbindning
Är det beta glykosidbidning som gör att vi ej kan tillgodose näring i cellulosa eller är det beta glukosen? men idisslare som kor kan det för det har enzym för det?
Tack på förhand
Vad menar du att skillnaden skulle vara?
Det kan ju finnas disackarider med alfa och beta glukos som har alfa-glykosidbindning. Så jag tänkte att det är väl beta-glykosidbindingen som vi inte kan bryta ner och inte själva beta glukosen?
Tack på förhand
Om inte glukosen är bunden till något finns det en jämvikt mellan alfa- och beta-formen (via den öppna varianten).
Okej, men vi kan väl inte bryta ner beta-glykosidbinding men i kan bryta ner beta glukos?
Tack på förhand
852sol skrev:Okej, men vi kan väl inte bryta ner beta-glykosidbinding men i kan bryta ner beta glukos?
Tack på förhand
Kan du formulera din fråga på något annat sätt? Jag kan verkligen inte förstå vad det är du undrar.
Är det så att människor kan bryta ner en monosackarid av beta-glukos men att vi inte kan bryta ner en kolhydrat som består av flera monosackarider om det infinner sig in beta-glykosidbindning i den? Alltså kan vi bryta ner beta-glukos men inte beta-glykosidbindning?
Tack på förhand
Om vi kan bryta ner någon form av glukos alls (och det kan vi) så kan vi bryta ner -glukos eftersom de olika formerna av glukos är i jämvikt med varandra.
Människan saknar de enzymer som behövs för att bryta ner en -glykosidbindning som i cellulosa, men det finns mikrober i någon av kons alla magar som har den förmågan, och därför kan kon tillgodogöra sig energin som finns i cellulosa.
Tack. Vi kan även bryta ner alfa glukos och alfa glykosidbinidng va?
Tack på förhand