5 svar
89 visningar
Zxcvbnm11 behöver inte mer hjälp
Zxcvbnm11 7 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2021 19:13 Redigerad: 15 mar 2021 21:12

Beta-1,4-glykosidbindningar

Min fråga är: Varför kan inte människors enzymer spjälka beta-1,4-glykosidbindningar?

Jag har letat men hittar inget tydligt svar, förutom att amylas inte kan detta. Men jag undrar varför det är så. 

mag1 9478
Postad: 15 mar 2021 19:46

Hej och välkommen till Pluggakuten!

I vilket naturligt förekommande ämne finns beta-1,4-glykosidbidningar?

Finns det något däggdjur med enzym som kan hydrolysera (=klyva en bindning med en vattenmolekyl) beta-1,4-glykosidbidningar?

Zxcvbnm11 7 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2021 19:53

De finns i cellulosa och idisslare som kor kan hydrolysera dessa. 
Är det helt enkelt att vi människor inte utvecklat denna förmåga för att vi inte behövt det?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 15 mar 2021 20:18
Zxcvbnm11 skrev:

De finns i cellulosa och idisslare som kor kan hydrolysera dessa. 
Är det helt enkelt att vi människor inte utvecklat denna förmåga för att vi inte behövt det?

Det är inte korna som kan bryta ner cellulosan, det är deras inneboende bakterier som kan det.

När jag gick på gymnasiet blev det populärt att gå ner i vikt genom att äta så mycket fibrer att man blev mätt på det. När jag sa till min biologilärare att fiberbantning inte borde fungera på kossor, tyckte han att det var långsökt! Jag tycker fortfarande inte att det är så förfärligt långsökt.

mag1 9478
Postad: 15 mar 2021 21:10

Precis, människor liksom däggdjuren saknar enzymer, som kan hydrolysera dessa beta 1,4-glykosidbindningar i cellulosa. Och ja, vi har inte utvecklat/behållit denna förmåga att bryta ner cellulosa då vi inte behövt den. Vårat tarmsystem skulle inte heller klara av att husera de mikroorganismer som kan bryta ner cellulosan. 

Men vi har enzym som kan bilda och hydrolysera beta-1,4-bindningar i kortare kolhydrater (t.ex. laktos i bröstmjölken, och som en del av de kolhydratträd som dekorerar ytan av våra celler). Men jag misstänker att din fråga (från kursen?) är mer inriktad på skillnaden mellan cellulosa och stärkelse/glykogen.

mag1 9478
Postad: 15 mar 2021 21:12
När jag gick på gymnasiet blev det populärt att gå ner i vikt genom att äta så mycket fibrer att man blev mätt på det. När jag sa till min biologilärare att fiberbantning inte borde fungera på kossor, tyckte han att det var långsökt! Jag tycker fortfarande inte att det är så förfärligt långsökt.

Korna borde klara att hålla (uppe) vikten tycker jag, så länge det inte bara är lignin eller andra riktigt resistenta delar i (kost)fibrerna. Om inte annat är de nog smarta nog att käka det som ger dem energi.

Svara
Close