Bestämning av järnhalten i grönsaker
Laborationens syfte är att bestämma järn i grönsaker med hjälp av spektrofotometri. Jag har helt fastnat på hur jag ska räkna ut järnhalten i grönsakerna.
vi vägde upp 10g av spenaten. Sedan spädde vi upp med 2,0 M HCI till 10cm3. Sedan tillsatte vi 5,0cm3 1,5M KSCN.
jag vet att:
volymen: 15cm3
massan på spenaten: 10 g
Men jag vet inte hur jag ska göra nu? Jag anar att jag ska använda mig av c=n/V? Men har fastnat vart jag ska börja någonstans. Och hur jag ska lägga in massan på spenaten.
Du ska troligen använda Beers lag, alternativt ta fram koncentrationen grafiskt ifall det nu var en spektrofotometrisk undersökning. Man brukar t.ex. mäta absorbansen vid olika kända koncentrationer och sedan rita en kurva som används för att bestämma den okände koncentrationen givet den lösningens absorbans. Har ni mätt upp absorbansen?
Ja vi har mätt upp absorbansen! Vi fick den till 0.919. Men jag har inte alla konstanter för att använda mig utav Beers lag.
Mätte ni absorbansen för några andra lösningar med känd koncentration?
Ja, fem olika lösningar där koncentrationen är 0,0067.
Ni måste väl ha mätt absorbansen för några olika lösningar med kända koncentrationer?
du menar dessa lösningar?
Ja precis. Du måste beräkna järnkoncentrationen [Fe3+] i de fem proverna som du satta in i fotometern. Gör sedan en graf som visar absorbansen på x-axeln och koncentrationen på y-axeln. Sedan använder du samma graf för att bestämma koncentrationen för spenatlösningen. Du läser av vilken järnkoncentration absorbansen motsvarar enligt din graf.
När du vet koncentrationen av järn i spenatlösningen kan du räkna ut hur många mol och sedan hur många gram järn det motsvarar. Eftersom du vet att allt detta järn fanns i 10 gram spenat kan du också bestämma järnhalten i spenaten.
Okej tack!
Ska jag använda mig av formeln v1 x c2 = v2 x c2 när jag löser ut koncentrationen i lösningarna?
exempelvis första lösningen där jag tar: 0,0005 x 0,0010 = 0,00010 x c2 och löser ut c2? Eller hur gör jag där
Förstår inte exakt vilka tal jag ska använda mig utav när jag beräknar koncentrationen i lösningarna
I första fallet är V1 = 10,0 cm3 och c1 = 0,5*10^-4 mol/dm3, vilket spädes till c2 = ? Och V2 = 10,0+5,0 = 15,0 cm3
såhär blev kalibrerings kurvan, vilket är helt fel eftersom den ska vara konstant eftersom absorbansen ökar konstant. Vart i uträkningen kan jag ha gjort fel?
Nej du kan inte ha räknat rätt. Ditt tankesätt ser ut att stämma men du måste ha slagit fel på räknaren? Om du tänker efter - man späder en lösning, så koncentrationen kan inte bli högre. I första fallet säger t.ex. din beräkning att du har 0,005 M innan spädning och 0,67 M efter spädning. Dessutom var koncentrationen 0,00005 M så du har använt fel värde på c1 också.
Ja tack, jag slog in fel i miniräknaren. Nu ser kurvan ut att stämma bra!
nu har jag hittat koncentrationen för spenaten. Som är 0,000215. Ska jag då göra om detta till gram som blir 0,215. Sen delar jag det på hur många gram jag har alltså 10 g spenat. Då blir resultatet 0,0215. Ser det ut att stämma?
Ingen aning, du måste visa hur du räknar och sätta ut enheter så att värdena blir begripliga. En koncentration kan inte vara enbart ”0,000215”.