5 svar
1033 visningar
Jawad Sakhi behöver inte mer hjälp
Jawad Sakhi 22 – Fd. Medlem
Postad: 18 maj 2021 17:50

Bestämning av halten Mg2+ joner i en lösning med hjälp av EDTA-titrering

Du har en lösning som består av magnesiumklorid och vill ta reda på koncentrationen av magnesiumjoner. Vilken analysmetod använder du? Förklara hur analysen går till.

Hej, till uppgift från läraren har jag fått att svara på ovanstående fråga genom att beskriva detaljerat hur just EDTA-titreringen går till. Med tanke på att det inte finns nåt bra källa på nätet ang. detta ämne så skrev jag texten med kurvig stil bifogat nedan (vilket ifall man undrar om mitt arbete kan tas hänsyn till). Trots detta så har läraren skrivit att jag behöver:

2.Du beskriver hur titreringen går till.
3. Metoden behöver beskrivas detaljerat.

Är det så att ni känner till en bra webbsida där man kan utforska detta ämne mer, är det uppskattat att dela med.

 

 

 

 

(En effektiv metod för att avgöra halten magnesiumjoner i en vattenlösning är den s.k. EDTA-titrering. Metoden går ut på att bestämma vattnets hårdhet. Vattenhårdhet beror på vattnets koncentration av kalcium- och magnesiumjoner. Jo högre halt Ca2+ och Mg2+ joner en vattenlösning har, desto hårdare vattnet är. EDTA är förkortningen för “etylendiamintetraacetic acid” som är en syra som binds starkt till vissa metalljoner bl.a. Mg2+, Ca2+, Zn2+ och Al3+. Varje EDTA molekyl kan binda till sig en metalljon (i vårt fall Mg2+). Vid kontakt med magnesium joner, bildar varje EDTA molekyl magnesiumjon-EDTA-komplex. Vid ett specifikt PH-värde befinner sig komplexet i så hög koncentration att fria magnesiumjoner kan försummas. Detta gör det extra effektivt att använda denna metod för en titrering där magnesiumjoners koncentration kan bestämmas med hjälp av indikatorer. I en sådan titrering används EDTA molekyler som titratorn och som indikator kan man använda t.ex. erikromsvart T eller kalkonkarbonsyra. Innan tittreringen, behöver lösningen med den tänkta metalljonen (lösningen med Mg2+) att tillägna sig ett högre Ph-värde beroende på vilken indikatorn som är inblandade i analysen. Vid användning av Erikromsvart T som indikatorn, behöver lösningen att buffras med en buffert lösning tills Ph-värdet ligger närmare Ph=10. Använder man däremot indikatorn kalkonkarbonsyra, bör man buffra lösning tills den får Ph-värdet 12. Skillnaden är att med hjälp av erikromsvart T får man en koncentration som är det summerade koncentraionsvärdet på Mg2+och Ca2+ joner, medan med hjälp av kalkonkarbonsyra indikatorn fås bara koncentraion av kalciumjoner. Båda indikatorerna har blå färg, men vid tillsats i den tänkta metalljonens lösning ägnar dem åt sig en vinrött färg. Vid tillsatts av EDTA molekyler, kommer magnesiumjoner att bindas till EDTA och bilda magnesiumjon-EDTA-komplexet samtidigt som erikromsvart och kalkonkarbonsyra indikatorkomplexen sönderdelas och därmed får återigen blå färg.)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2021 18:16

Det var en fruktansvärt text att läsa! Kursiv stil och ingen styckesindelning. Jag behöver ta bort kursiveringen och dela upp texten innan jag kan klara att läsa den.

Jawad Sakhi skrev:

...

En effektiv metod för att avgöra halten magnesiumjoner i en vattenlösning är den s.k. EDTA-titrering. Metoden går ut på att bestämma vattnets hårdhet. Vattenhårdhet beror på vattnets koncentration av kalcium- och magnesiumjoner. Jo högre halt Ca2+ och Mg2+ joner en vattenlösning har, desto hårdare vattnet är.

I det här fallet är det helt ointressant med andra joner än magnesiumjoner. Hattenhårdhet kan vara intressant, men inte i det här sammanhanget.

EDTA är förkortningen för “etylendiamintetraacetic acid” som är en syra som binds starkt till vissa metalljoner bl.a. Mg2+, Ca2+, Zn2+ och Al3+. Varje EDTA molekyl kan binda till sig en metalljon (i vårt fall Mg2+). Vid kontakt med magnesium joner, bildar varje EDTA molekyl magnesiumjon-EDTA-komplex. Vid ett specifikt PH-värde befinner sig komplexet i så hög koncentration att fria magnesiumjoner kan försummas. Detta gör det extra effektivt att använda denna metod för en titrering där magnesiumjoners koncentration kan bestämmas med hjälp av indikatorer. I en sådan titrering används EDTA molekyler som titratorn och som indikator kan man använda t.ex. erikromsvart T eller kalkonkarbonsyra.

Ordet pH-värde skriva alltid med litet p. Du har inte skrivit något om hur man gör när man titrerar.

Innan tittreringen, behöver lösningen med den tänkta metalljonen (lösningen med Mg2+) att tillägna sig ett högre Ph-värde beroende på vilken indikatorn som är inblandade i analysen. Vid användning av Erikromsvart T som indikatorn, behöver lösningen att buffras med en buffert lösning tills Ph-värdet ligger närmare Ph=10. Använder man däremot indikatorn kalkonkarbonsyra, bör man buffra lösning tills den får Ph-värdet 12. Skillnaden är att med hjälp av erikromsvart T får man en koncentration som är det summerade koncentraionsvärdet på Mg2+och Ca2+ joner, medan med hjälp av kalkonkarbonsyra indikatorn fås bara koncentraion av kalciumjoner. Båda indikatorerna har blå färg, men vid tillsats i den tänkta metalljonens lösning ägnar dem åt sig en vinrött färg. Vid tillsatts av EDTA molekyler, kommer magnesiumjoner att bindas till EDTA och bilda magnesiumjon-EDTA-komplexet samtidigt som erikromsvart och kalkonkarbonsyra indikatorkomplexen sönderdelas och därmed får återigen blå färg.

Det finns många felstavningar som sänker intrycket av texten. Varför skriver du så mycket om en indikator som inte kan användas när det är magnesium man vill bestämma? Du måste väl ha en labhandledning där det står i detalj hur ni skulle göra?

Jawad Sakhi 22 – Fd. Medlem
Postad: 18 maj 2021 18:34 Redigerad: 18 maj 2021 18:35

Tack för justeringar.

Jag kommer ta bort den mindre intressanta indikatorn i förklaringen.

Uppgiften har ingen labhandledning och man inte heller har fått ytterligare skildringar ifrån läraren om hur ska man gå tillväga. 

Det där med att jag inte har beskrivit något om titreringensprocessen, beror på att jag inte lyckats att hitta bra källor att använda mig av. Jag googlade upp mycket om ETDA titration fast hittade inte bra information om hur titreringen exakt går till. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2021 18:35

Har du gjort någon titrering tidigare? Vet du vilken utrustning man behöver?

Jawad Sakhi 22 – Fd. Medlem
Postad: 18 maj 2021 18:38

Kursen är på distans och dessvärre har inte jag haft möjlighet att göra nån titrering alls. Ang. utrustning skulle jag kunna gissa att huvudsakligen behöver man en lång, tunn cylindrisk byrett. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2021 19:23

Kemikurs på distans utan laborationer verkar besvärligt!

Desto viktigare att du kan förklara för din lärare att du förstår hur  en titrering går till i verkligheten. 

Här kan du läsa om titrering tyvärr inte om EDTA-titrering

Svara
Close