1 svar
227 visningar
Kyoshi 26
Postad: 20 jan 2022 00:15

(Bestämning av den horisontella komposanten av flödestätheten från jordens magnetfält)

jag har fastnat på diskussions delen på min labb-rapport gällande Bestämning av den horisontella komposanten. Vi använde oss av en metod där en ström förande ledare fick riktas i nordsydlig riktning enligt figuren:

Med hjälp av formeln:

Kunde vi räkna ut magnetfältet som alstrades av sladden. Sladdens magnetfält kommer vara vinkelrät mot den horisontella komposanten för jordens magnetfält. Med hjälp av vinkeln som skapas mellan de två olika flödestätheterna och sladdens flödestäthet kan man sedan med trigonometri räkna jordens horisontella komposant. 

Det vi gjorde under labben var att vi varierade strömmen och beräknade vad jordens komposant skulle vara. Vi insåg att ju mer vi ökade strömmen desto närmare kom vi till det teoretiska värdet men efter att vi ökade amperen till mer än 6,5 A insåg vi att värdet blev för stort. Jag vet inte hur jag ska förklara varför det är just så i min diskussion och sitter just nu fast :/ 

ThomasN 2173
Postad: 20 jan 2022 01:05

Jag är inte säker på att det skulle vara för stort. Jag antog (i brist på vetande) att avståndet a var 5cm och fick då att magnetfältet från ledningen blev 26uT, vilket är något mer än den horisontella komposanten av det jordmagnetiska fältet.

Vilka vinklar α fick ni vid olika strömmar? När α är 45 grader så är ju ledningens magnetfält och horisontella komposanten lika.

Svara
Close