9 svar
45 visningar
Spookyak 7
Postad: 8 okt 15:18

Bestämma reaktionsordningen

Hej,

Jag har två olika uppgifter, båda där jag ska bestämma den totala reaktionsordningen. För att få ut den måste man ju först räkna ut reaktionsordningen för alla reaktanter och sen addera ihop de. Min fråga är hur vet man vilka värden i tabellen man ska ta? På den första uppgiften står det att man ska ta jämföra tabell 2 och 3 för att få reaktionsordningen för CN, medans i den andra uppgiften ska jag jämföra tabell 1 och 4 för att jämföra få ut Cs reaktionsordning. Varför tar man inte 3 och 4? Varför ska man ta 1 och 4 i en och 2 och 3 i en annan?

fner 1270
Postad: 8 okt 16:08

Jag hjälper dig med din första fråga så hoppas jag att det blir tydligare hur du ska göra även i den andra frågan. Om inte så får du skapa en ny tråd för den frågan senare.

Utgå från experiment 1. Se det som ditt "basförsök". I experiment 2 är koncentrationen bensaldehyd fördubblad medan koncentrationen cyanidjoner är oförändrad. Hur många gånger snabbare går reaktionen då?

Spookyak 7
Postad: 8 okt 16:36

Hastigheten är fyra gånger så snabb, som då säger att reaktionsordningen är två, eller hur?

fner 1270
Postad: 8 okt 16:40 Redigerad: 8 okt 16:45

Precis, eftersom 22 = 4. 

Nu gör vi samma sak för att ta reda på reaktionsordningen för cyanidjonerna. Vi håller bensaldehydkoncentrationen konstant (jämför experiment 2 och 3) och ser vad som händer med reaktionshastigheten när vi istället dubblerar cyanidjonskoncentrationen. Vad kan du dra för slutsats?


Tillägg: 8 okt 2024 16:42

Notera då att reaktionsordningen fås av exponenten i uttrycket på första raden ovan. Basen står för hur många gånger vi ökat koncentrationen av den andra reaktanten.

Spookyak 7
Postad: 8 okt 16:46

Hastigheten är dubbel så snabb, som ger oss ett linjärt samband som innebär att reaktionsordningen är 1. Men varför skulle man inte kunna jämföra 1 och 3 i detta fall?

fner 1270
Postad: 8 okt 16:51

Ja, reaktionsordningen för cyanidjonerna är 1. Så vad är den totala reaktionsordningen?

Det är inte säkert att du har gjort ett experiment där alla reaktanters koncentrationer dubblas. Det kommer du troligen att inse när du försöker lösa ditt andra problem. Men om du använder den metoden här, vad för du för total reaktionsordning då? Är det samma svar som du fick när du gjorde det "steg för steg"?

Spookyak 7
Postad: 8 okt 16:56

Den totala reaktionsordningen är 3. Det är samma svar som jag fick innan, jag bara undrade varför man gör som man gör. 

fner 1270
Postad: 8 okt 16:56

Tycker du att du fick svar på det?

Spookyak 7
Postad: 8 okt 17:01

Typ. Det är logiskt när man kollar på den uppgiften, men sen på den andra uppgiften står det att man ska använda experiment 1 i jämförelse med alla. Varför använder man inte någon av de andra experimenten som jämförelse, som man gjorde i första uppgiften med cyanid?

fner 1270
Postad: 8 okt 18:18

Du kan jämföra vilka två experiment som helst, men var noga med att det endast är en reaktants koncentration som ändras i taget. Detta är viktigt för att veta vilka "komponenter"/ämnen som bygger upp den totala reaktionsordningen. I ditt andra exempel kan du inte jämföra 2 med 3 eftersom både koncentrationen av A och B ändras. Du kan inte jämföra 2 med 4 (av samma anledning) och inte heller 3 och 4. Då återstår bara alla experiment (2, 3 och 4) jämförda med experiment 1.

Svara
Close