Bestämma p-värdet och besluta om nollhypotesen bör förkastas eller ej
Jag har en uppgift i läroboken Tillämpad statistik (distanskurs) där jag inte lyckas förstår bokens svar att nollhypotesen ej ska förkastas. Hur ska jag komma fram till det beslutet?
6.4 Bestäm p-värdet och om H0 bör förkastas eller ej i följande situationer.
a) H0: my >= 10, Ha: my <10, z=2.60.
När jag kollar i normalfördelningstabellen får jag att p-värde 0.99534. Men utifrån det här förstår jag inte hur jag ska komma fram till om nollhypotesen ska förkastas eller ej?
I uppgiften nämns inget om vilken signifikansnivå jag ska jämföra med. Enligt boken (s173) är beslutsregeln för hypotesprövning med p-värde att om p-värdet är lägre än signifkansnivån så förkastas nollhypotesen.
p-värdet är ett värde mellan 0 och 1 som innebär sannolikheten att erhålla den givna datan antaget att nollhypotesen är sann. I detta fall är p-värdet väldigt nära 1 vilket innebär att nollhypotesen troligen är sann.
Vanligtvis bestämmer vi en signifikansnivå (ofta 0.05 eller 0.01) och om p-värdet är lägre än detta förkastar vi nollhypotesen.
Nu har de inte bestämt någon signifikansnivå men eftersom att p-värdet är såpass stort skulle vi aldrig vilja förkasta nollhypotesen (det finns ingen anledning att ha en signifikansnivå på över 0.995).