Bestämma koncentration med hjälp av pH/pKa
Frågan lyder: I blodet finns ett buffertsystem som gör att pH hålls stabilt kring pH=7,3. Syran i buffertsystemet är kolsyra, H2CO3 och den korresponderande basen är HCO3-. Vilken av dessa två ämnen bör ha högst koncentration i blodet om pKa för kolsyra är 6,8?
Jag vet att pH = pKa + lg([A-]/[HA]), alltså blir lg([A-]/[HA]) = pH - pKa = 0.5. Eftersom det var nästan 6 år sedan jag läste Ma3c så har jag väldigt dålig koll på logaritmer, har inte lyckats hitta något i logaritmlagarna som kan hjälpa mig lista ut om täljaren eller nämnaren bör vara större. Hur går jag vidare härifrån?
Välkommen till Pluggakuten!
Strunta i matematiken och tänkt kemiskt istället. Du har jämvikten H2CO3 + H2O <=> HCO3-+H3O+. Om pH = pKa har vi lika mycket av syran som av den korresponderande basen. Om pH < pKa finns det "mer än lagom" mycket oxoniumjoner, och jämvikten förskjuts "åt andra hållet", d v s det bildas mer av syran. Om pH > pH finns det "för lite" oxoniumjoner, så det bildas mer av basen.
Just det! De angivna värdena fick min fokus att fastna helt på att jag skulle beräkna det på något vis, glömde bort förhållandet mellan pH & pKa. Tack så mycket för hjälpen.