Bestäm lägsta och högsta temperatur
Hej, har en fråga som lyder:
''Under ett experiment varierade vätsketemperaturen y enligt ekvationen y = x^3-4x^2+3,75x+5 där x är antalet sekunder. Bestäm med en algebraisk lösningsmetod lägsta respektive högsta temperatur under experimentets tre första sekunder.
Jag är lite osäker på hur man ska göra här, tänker att det är samma sätt som man räknar största och minsta värde med derivata, så tänker att man först deriverar funktionen och sen sätter den till 0, och då får vi ju en andragradsfunktion som vi löser med pq-formel och sen sätter in värdena för dessa i f(x), är det rätt? och sen har vi intervallet 1 < x < 3 då?
Visa hur du tänkte göra.
rapidos skrev:Visa hur du tänkte göra.
Uppställningen är rätt. Du skall undersöka vilka x från derivata som är max resp. min. Du skall också kolla ändpunkter 0 och 3 hur de förhåller sig till max och min.
rapidos skrev:Uppställningen är rätt. Du skall undersöka vilka x från derivata som är max resp. min. Du skall också kolla ändpunkter 0 och 3 hur de förhåller sig till max och min.
Okej, känns lite konstigt med såna värden men det är alltså rätt förutom att jag ska kolla x = 0 också?
Beräkningar ok för x1 och x2 samt x3. Ja beräkna för x=0. lite oklart man man menar 0<x<3 eller 0=< x=<3. Har du svaret?