Bestäm dragkraft
Christine dras uppåt av en skidlift. Hon väger tillsammans med skidor och övrig utrustning 80 kg. Backens lutning är 25 grader och friktionstalet mellan skidor och snö är 0.10. Vilka krafter verkar på Christine? Hur hårt drar hon i draglinan?
-Varför ska det finnas 2 krafter åt vänster? Kraft F1 och F(f)?
-Varför är F(g) lika stor som F(1)+F(f)?
I vilken kraft kommer friktionstalet in? Hur verkar den?
Ja. Hur stor är Ff?
F(f)=my * F(N)
F(f)=0.10*(80*9.82*cos(25))=71.2N
F(1)=80*9.82N*sin(25)=332N
Men det är inte det som förvirrar mig. Utan det är varför det ska finnas 2 krafter F1 och F(f)? Så brukar det inte vara i de flesta lutande plan uppgifter
Ff har sitt ursprung av att det finns friktion mellan snön och skidorna. Att den är riktad nedåt längs planet är ju för att rörelsen är riktad uppåt längs planet. Tänk dig att du åker skidlift, visst känns det som att någon drar dig bakåt om du skulle råka köra över lite grus (som ökar friktionskoefficienten)
F1 är tyngdkraftens komposant längs backen. den finns alltid där, eftersom skidåkaren har har en massa. Tänk dig att du åker skidlift, visst känns det som någon drar dig bakåt om backen plötsligt börjar luta mer? (din tyngdkraftkomposant i backens riktning ökar)
men varför ska krafterna F1 och F(f) vara lika stora som F(drag)? Är det för att hastigheten är konstant? Hur kan man veta det utifrån uppgiften att hastigheten är konstant?
Jaaa!
Du summerar alla krafter längs backen och sätter dem lika med ma. Och a är noll, om man antar att du inte nyss har ställt dig i liften, utan att du numera åker med konstant hastighet. Att hastigheten är konstant måste man anta. Det kunde förstås ha stått i uppgiften, annars är de bara vi som ofta åker skidlift som vet att hastigheten brukar vara konstant i skidliftar.