Beskrivning av hur en testladdning rör sig i ett elektriskt fält.
Jag ska beskriva hur en testladdning rör sig från den positiva laddningen till den negativa laddningen i ett elektriskt fält.
Det jag tänker först är att fältstyrkan minskar på sin vandring tills en punkt där den resulterande kraften på testladdningen är lika stora och där borde också fältstyrkan vara som lägst. Detta p g a laddningarna är från klot och ger upphov till fältlinjer som är glesare för att sedan bli tätare ju närmare den negativa laddningen man kommer.
Jag gör liknelsen med en uppförsbacke där accelerationen är som störst i början men avtar i takt med att lägesenergin ökar och sedan när det går nedför så ökar accelerationen igen och lägesenergin minskar.
Tänker jag rätt? Någon som kan?
Hur menar du att accelerationen i en uppförsbacke är störst i början?
Laguna skrev:Hur menar du att accelerationen i en uppförsbacke är störst i början?
Klumpigt uttryckt. Om du cyklar uppför en uppförsbacke så får du en negativ acceleration eftersom hastigheten minskar. Den accelerationen ökar sedan igen när du cyklar utför igen.
I det här fallet så har man två testladdningar och om det hade varit två plattor så hade det resulterat i att, oavsett vart i fältet testladdningen befinner sig så hade fältstyrkan varit densamma, eftersom den resulterande kraften av den attraherande och den repellerande kraften är densamma oavsett avstånd.
Nu är det två klotformade laddningar som avses. Man kan jämföra den med jordens gravitationsfält och dess kraftfält är glesare ju längre ut man kommer.
Det jag undrade var om man kunde använda liknelsen med en uppförsbacke och nedförsbacke hur en testladdning färdas mellan två klotformade klot med samma laddning och motsatta tecken.
Aha, det framgick inte hur fältet skapades.