beräkning av utbyte estersyntes
hej! jag har gjort en estersynteslabb och nu behöver jag räkna ut utbytet. i labbmanualen står det ''tips: du behöver ta reda på densiteter, molmassor och om någon reaktant är begränsande''. varför behövs densiteten? kan inte komma ihåg att jag tidigare använt den för att räkna?
om någon undrar/behöver det var produkten pentyletanoat
CH3COOH + C5H11OH + H2SO4 ⇋ C5H11OCOCH3 + H2O
undrar också över begränsande reaktanter. förstår typ konceptet när lärare använt det klassiska exemplet av att man inte kan ex bygga två hamburgare med tre bröd och två köttbitar, men har märkt att jag tycker det är svårt och ofta blandar ihop vilken som är begränsande reaktant i formler. något tips på det?
nuitlbd skrev:hej! jag har gjort en estersynteslabb och nu behöver jag räkna ut utbytet. i labbmanualen står det ''tips: du behöver ta reda på densiteter, molmassor och om någon reaktant är begränsande''. varför behövs densiteten? kan inte komma ihåg att jag tidigare använt den för att räkna?
För fasta ämnen brukar massan användas, och då kan substansmängden räknas ut direkt.
Men hur är det för vätskor, där det är bekvämare att använda volymer?
om någon undrar/behöver det var produkten pentyletanoat
CH3COOH + C5H11OH + H2SO4 ⇋ C5H11OCOCH3 + H2O
undrar också över begränsande reaktanter. förstår typ konceptet när lärare använt det klassiska exemplet av att man inte kan ex bygga två hamburgare med tre bröd och två köttbitar, men har märkt att jag tycker det är svårt och ofta blandar ihop vilken som är begränsande reaktant i formler. något tips på det?
Titta på substansmängderna av reaktanterna (antalet bröd respektive antalet köttbitar), och molförhållandet (2 bröd + 1 köttbit = 1 hamburgare).
Utifrån det kan du dra slutsatsen om det är substansmängden av den ena reaktanten (motsvarande antalet bröd) eller den andra reaktanten (antalet köttbitar), som begränsar hur många mol produkt som kan bildas.
För fasta ämnen brukar massan användas, och då kan substansmängden räknas ut direkt.
Men hur är det för vätskor, där det är bekvämare att använda volymer?
aha okej, sant. då förstår jag. men är fortfarande lite förvirrad över hur jag ska göra då jag aldrig räknat så tidigare men går nog att kolla upp det
Titta på substansmängderna av reaktanterna (antalet bröd respektive antalet köttbitar), och molförhållandet (2 bröd + 1 köttbit = 1 hamburgare).
Utifrån det kan du dra slutsatsen om det är substansmängden av den ena reaktanten (motsvarande antalet bröd) eller den andra reaktanten (antalet köttbitar), som begränsar hur många mol produkt som kan bildas.
aha okej så det blir mer att kolla på substansmängdsförhållandet? för jag vet ju att det inte alltid är den som har minst substansmängd som är den begränsande reaktanten. tycker bara det inte är så lätt att se det direkt liksom när man räknat ut allt ändå