Beräkning av masshalt och substansmängd vätejoner vid neutralisation.
Hej!
Har gjort en laboration i kemi som har med neutralisation av mjölk samt filmjölk att göra men jag har fastnat på två frågor som ska besvaras i rapporten.
Bakgrund samt mina beräkningar: Laborationen går ut på att titrera mjölk samt filmjölk vilket båda blivit utspädda med 40cm³ avjonat vatten för vanligt mjölk och 30 cm³ för med en NaOH lösning(0,10 mol/dm³) med fenolftalein som indikator. Målet var att bestämma mjölkens halt av fria syror genom syrabastitrering och syrainnehållet i filmjölk genom samma process.
Laborationen gav mig värdena:
Tillsatt volym NaOH lösning till vanlig mjölk: 3,5 ml
Massa hos filmjölk med mätcylinder: 66,11 g
Massa hos tom mätcylinder: 51,46 g
Massa enbart filmjölk: 66,11g- 51,46g=14,65g
Tillsatt volym NaOH lösning till filmjölk: 13,5 ml.
M(C3H6O3)= 90,078 g/mol
Frågorna jag är fast på lyder som följande:
1. Beräkna substansmängden vätejoner som neutraliseras. Jämför med normalvärdet för mjölk( 12-20 mmol/dm³)
2. Beräkna masshalten mjölksyra i filmjölk om man antar att all syra är mjölksyra.
Mina egna beräkningar blir således:
För vanlig mjölk: n(NaOH) = 0,100 mol/dm³ * 0,0035 dm³ = 0,00035 mol , enligt n=c*v eftersom ekvivalenta substansmängder vid ekvivalenspunkten blir n(H⁺)= 0,00035 mol.
För filmjölk: n(NaOH) 0,100 mol/dm³ * 0,0135 dm³ = 0,00135 mol.
Masshalt filmjölk:
m(CH3CH(OH)COOH) = 90,078 g/mol * 0,00135 mol= 0,1216053g
Procent: 0,1216053 g/ 14,65g = 0,0083 dvs 0,83%
Är rätt säker på att jag beräknat fel men ser inte direkt vad jag kan ha missat och vet inte riktigt hur man bestämmer halten fria syror i mjölken. Min lärare beräknade via mmol så det kan möjligtvis ligga i det, jag ville beräkna i SI- enheter då jag är van vid det. Jag hoppas att det går att förstå mitt problem annars så kan jag försöka att omformulera mig.
Tack så mycket på förhand för hjälpen.
Du har missat att göra om 0,0083 till 0,83 % på slutet.
Tack för ditt svar ska rätta till det direkt. Jag var inte säker på om det var rätt masshalt eller inte.
Hej!
jag har samma labb, vad har du skrivit på diskussion delen?