beräkning av koncentration albumin i plasma med Lambert beers lag
Hej jag behöver beräkna koncentration albumin i plasma med hjälp av Lambert beers lag men jag vet inte hur jag skall gå till väga?
A= e*c*l
e= 38 553 M-1 cm-1
Absorbans mättes vid 280nm, Abs blev 0,4356
Albumin volym 4 mL
Ursprunglig volym albumin 1,5 mL.
Molekylvikt 66 500 g/mol
A 1% 280nm = 13,5
Vad menar du med detta?
saraa123 skrev:Albumin volym 4 mL
Ursprunglig volym albumin 1,5 mL.
A 1% 280nm = 13,5
Kan du lösa ut koncentrationen du Lambert-Beers lag för att hitta denna i molar?
Hej och välkommen till Pluggakuten!
Du ser ut att endast ha en okänd parameter, C - då behöver du bara använda Lamert-Beers lag. Du behöver bara formulera om lagen. Kommer du vidare nu?
Tillägg: 29 aug 2023 15:44
"l" är längden som ljuset passerar genom provet, vilket brukar vara 1 cm - och i formeln är "l" enhetslös.
Jag har gjort en laboration för längesen och glömt helt hur man räknar då jag har haft uppehåll med studierna.
Ursprungliga koncentrationen av albumin ska beräknas med hjälp av Lambert-Beers lag med hänsyn till poolvolym (4ml) och ursprungliga plasma volymen (1,5ml)
I talet står det också 1% av 280nm absorbans =13,5
saraa123 skrev:Jag har gjort en laboration för längesen och glömt helt hur man räknar då jag har haft uppehåll med studierna.
Ursprungliga koncentrationen av albumin ska beräknas med hjälp av Lambert-Beers lag med hänsyn till poolvolym (4ml) och ursprungliga plasma volymen (1,5ml)
I talet står det också 1% av 280nm absorbans =13,5
Ja men behöver du denna? Om du använder lagen.
Jag bör ta hänsyn till plasmavolymen (4ml) då jag har en exempelrapport och personen hade 6ml plasma volym och koncentrationen blev 30g/L
saraa123 skrev:Jag bör ta hänsyn till plasmavolymen (4ml) då jag har en exempelrapport och personen hade 6ml plasma volym och koncentrationen blev 30g/L
Ja precis, kommer mängden protein i ert prov från en mindre volym, så borde det vara mindre protein (förutsatt att koncentrationen är densamma). Detta gäller oavsett hur du räknar fram koncentrationen i kyvetten.
Du direkt använda Lambert-Beers lag för att räkna fram koncentrationen i molar. Men, skall du svara i g/l behöver du räkna om från molaritet till g/l.
Hur gör jag det?
Först bör jag få C i formeln ensamt. Blir det då C = A/ E x I?
0,4356/ 38 553 x 1 = c? svaret blir i mol. Hur omvandlar jag till g/l?
Du behöver molmassan för albumin. För proteiner är det vanligt att kalla denna för molekylvikt.
66 500 g/mol
Nu vet du hur många mol du har och hur mycket varje mol väger. Vad blir den totala vikten per l?
66,5 g/L?
Hur har du kommit fram till det?