Beräkna pH värdet i en lösning
Om jag vet att en lösning innehåller 50 ml Hac med 0.150 M och 30 ml NaOH med 0.250 M.
-Kan jag då räkna ut pH-värdet för lösningen?
-Hur gör jag det i så fall?
Hej,
cV = n ger att du har 0.0075 mol HAc och 0.0075 mol NaOH. Alltså kommer all ättiksyra att reagera med all natriumhydroxid. Dvs nOH=nHAc.
När du titrerar en svag syra med en stark bas så bör man nu kunna resonera kring att pH vid ekvivalenspunkten kommer att vara pH > 7.
Vid ekvivalenspunkten så sker följande,
, detta pga att acetatjonen kommer att återupprätta en jämvikt, viktigt!
[Ac-] får du av följande,
Kom ihåg att du måste kolla upp rätt värde nu, dvs. inte KA utan KB
Det du får är, (Du kan bara ta bort x i nämnaren om 5%-regeln gäller men jag tar för givet att den gör det)
När du räknar ut x så får du [OH-] --> -log[OH-] = pOH ---> pH = 14-pOH
Tack så väldigt mycket för en så grundlig genomgång av hur man beräknar det! Nu känns det mycket bättre! Det är lite förvirrande med alla olika formler och allt som finns att använda!
Det där med att den återupprättar en jämnvikt är det för att det sker en ändring i koncentration eller hur fungerar det då? Det är därför starka syror neutraliserar svaga baser vid pH 7 väll, för att den inte kan gå tillbaka då?
Egentligen är det nog inte så jättemånga formler att komma ihåg på gymnasiekemi. Något som är bra att förstå är också "ICE-tabellen", dvs. Initial,Change och Equilibrium.
Nja, syror och baser föreligger i jämvikt. Det är någonting man kan påverka dock. Ett stort Ka innebär att syran lätt dissocierar (reaktionen går åt höger), en låg syrakonstant dissocierar inte lika mycket av syran.
Det kan du se enligt formeln, , Ka blir större om det finns mindre kvar av syran, men om mer av syran finns i lösningen då dissocierar mindre och gör syran svagare.
När du neutraliserar svaga baser med starka syror så är pH vid ekvivalenspunkten inte 7 utan mindre än 7!