Beräkna pH värden
Jag funderar över beräkningar av pH värden, jag vet att de beräknas som minuslogaritmen av koncentrationen H+ (H3O+), men hur kommer det sig att pH blir detsamma i exempelvis en 0,3 M saltsyralösning som i en 0,3 M svavelsyra lösning där jag tänker mig att H+ koncentrationen blir 0,6 M i.o.m att syran är tvåprotonig? Är inte oxoniumjonkoncentrationen högre i en flerprotonig syra?
Var har du sett att pH skulle bli samma? Det är som du säger att man beräknar pH utifrån [H+] och inte koncentrationen av själva syran för att, som du påpekar, är de inte nödvändigtvis samma.
Jag har sett exempel på där man skriver att koncentrationen av en flerprotonig syra, t.ex svavelsyra är säg 0,3 M och sedan räknar ut pH på det värdet.
Beror det på att de protolyseras i flera steg? Till exempel är vätesulfatjonen som bildas i svavelsyrans första protolyssteg en svag syra och därav räknar man inte med dessa värden?
Mattemasken skrev:Beror det på att de protolyseras i flera steg? Till exempel är vätesulfatjonen som bildas i svavelsyrans första protolyssteg en svag syra och därav räknar man inte med dessa värden?
Det har jag tyvärr inte koll på.