Beräkna den elektriska fältstyrkan
Jag har lite svårigheter med att lösa en uppgift om fältstyrka. Det är fråga 6.24 på bilden. Det jag gjorde var att räkna ut fältstyrkan som Q och -Q påverkar P med. Jag använde formeln för elektrisk fältstyrka samt Coulombs lag. Jag försökte räkna ut skillnaden mellan Q och -Q:s fältstyrka i P fast det ger inte rätt svar. Jag vet heller inte hur jag ska använda längden mellan Q och -Q till. Hur ska jag tänka?'
Redigering: I facit står det att svaret är kQl/r^3. På förklaringen står det: Teckna de lika stora krafterna på en provladdning q. Vid vektoraddition av dem uppkommer en "krafttriangel" som är likformig med triangeln i figuren.
Om du skulle förenkla situationen och ta bort en av laddningarna, hur stort skulle E-fältet vara då? Kan du rita en bild som visar laddningen och E-fältet (med en pil) som representerar E-fältet i det fallet? Åt vilket håll pekar pilen?
D4NIEL skrev:Om du skulle förenkla situationen och ta bort en av laddningarna, hur stort skulle E-fältet vara då? Kan du rita en bild som visar laddningen och E-fältet (med en pil) som representerar E-fältet i det fallet? Åt vilket håll pekar pilen?
Ifall man skulle ta bort en av laddningarna skulle kraften vara lika lång som r. Alltså kraften från Q (i det här fallet) är dubbelt så lång.
Riktningen har blivit rätt, men längden är E-fältet från en enskild laddning vilket är
Jag tror ni har den formeln i formelsamlingen, annars kan man härleda den från
Den andra laddningen ger också upphov till ett E-fält. Men eftersom laddningen till höger är negativ kommer kanske pilen för det fältet riktas åt något annat håll?
Kan du rita in E-fältet (pilen) från den andra laddningen också?
Nu har du två pilar (två vektorer). Kommer du ihåg hur man kan addera vektorer?
Just det, och när man ritar ut den andra laddningen går den “inåt” i den stora triangeln. När jag sedan ritade ut kraftresultanten genom att parallelförflytta den ena laddningen blev det till en mindre triangel. Man kan sedan se att de två trianglarna är likformiga för att två av sidorna är lika långa. När man sedan räknar med likformigheten får man den elektriska fältstyrkan i punkten P. Tack för hjälpen!