3 svar
642 visningar
juliaclaesson 5 – Fd. Medlem
Postad: 21 feb 2020 16:01

Behövs det syre för att jästen ska vara aktiv i en deg?

Hej, skriver en naturvetenskaplig artikel om jäsning men förstår inte riktigt. Behöver jästen syre för att kunna vara aktiv i en deg? Vet att syre behövs för cellandning t. ex men är inte jäsning en anaerob process där syre inte behövs? Förstår verkligen inte, TACKSAM för svar

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 feb 2020 18:15

Välkommen till Pluggakuten!

Vilken nivå läser du biologi på? Vi som svarar formulerar oss olika om vi tror att du går på högstadiet jämfört med om vi tror att du läser biologi på universitetet. Skriv här, så kan vi hjälpa dig att lägga din tråd på rätt plats. /moderator

juliaclaesson 5 – Fd. Medlem
Postad: 24 feb 2020 21:38

Naturkunskap 2 på gymnasiet

Teraeagle Online 21083 – Moderator
Postad: 24 feb 2020 21:47 Redigerad: 24 feb 2020 21:49

Det man vill är att jästen ska producera gasbubblor av koldioxid som får degen att expandera. Jästen kan omvandla sockret till koldioxid och vatten vid tillgång till syre. Utan syre kan sockret jäsas till etanol och koldioxid.

Båda alternativen ger alltså koldioxid, men om du balanserar reaktionerna ser du att det bildas mer koldioxid för samma mängd socker om syre finns tillgängligt. 

Sen finns det andra faktorer att ta hänsyn till, exempelvis att aromer i degen framträder på olika sätt i de två fallen.

Svara
Close