behöver råd för gymnasievalet!
Jag har varit en naturare för nästan en månad nu, men nu har jag inte sovit ganska många nätter och fortfarande undrar över mina livsfrågor. Visst jag har en viss intresse för naturvetenskapliga ämnen, illafall en väldigt stort under högstadiet. Men även om jag har varit för ungefär en månad, så hade jag upptäckt att programmet har en väldig högt tempo, speciellt när det gäller matten och även de andra kuserna, vilket är naturligtvis en väldigt stort skillnad under högstadiet. Grejen är att jag är även väldigt intresserad av andra ämnena som natur-natur innehåller inte så mycket som t.ex. samhällkunskap och historia,så jag är forfarande väldigt osäker över mitt val. Finns det några sätt som illafall kan hjälpa mig vara mer säker över mitt val?
Jag tänkte om jag bestämmer mig jobba med något samhällsorienterande efteråt då kan jag göra det senare på högskola/universitet. Men kommer det spela så stor roll efter man har tagit studenten att man har en mer ''naturvetenskaplig'' eller ''samhällesvateskaplig'' tankesätt eftersom man har gått en viss program?
Skulle gärna vilja läsa om enfarenheter och tips för natursprogrammet ifall jag bestämmer mig att inte sluta:) Är det egentligen så hemsk som nästan alla beskriver det?
Tack för svaret!
Naturvetenskapsprogrammet har ganska högt tempo men det är också det program som ger dig flest möjligheter att studera vidare efter gymnasiet. Programmet är designat för att vara högskoleförberedande och det man lär sig är just att arbeta under högt tempo, arbeta vetenskapligt, skriva rapporter osv. Det har du nytta av oavsett vad du väljer att studera senare, om du nu väljer att studera vidare.
En som gick i samma klass som mig på gymnasiet (naturvetenskapsprogrammet) läste en kandidat i historia direkt efteråt på universitetet. Nu läser hon på läkarprogrammet. Det är bara naturvetenskapsprogrammet som ger en möjlighet att göra något sådant utan att behöva komplettera sin utbildning. Vi andra har studerat och utbildat oss till ingenjörer, kriminaltekniker, läkare, psykologer, sjuksköterskor, receptarier, geologer, etologer, lärare och biomedicinska analytiker. Det är alltså bara exempel från min egna gamla gymnasieklass från natur.
Enligt min erfarenhet är det vanligare att ha gått natur och blivit en samhällsvetare än tvärtom. Antagligen är det för att sammare vid gymnasievalet vet att de väljer ett program som är mindre brett och är således (förhoppningsvis) säkrare på sitt val. Naturare är i större utsträckning sånna som gillar lite allt (eller bara inte har något emot något ämne) och är osäkra på vad de vill. Ur ett socialt perspektiv tycker jag att du skulle passa bättre på natur.
Ekonomi (ifall det räknas som ett sam ämnr) kan du ganska enkelt röra dig mot från natur, pga dess närhet till matte.
Sen ska jag tillägga det att natur faktiskt inte är brett sett till dess innehåll utan endast behörigheten den ger. Det är för att naturutbildningar på högskola har högre behörighetskrav.
Tillägg: 18 sep 2021 01:31
Din fråga angående tankesätt är väldigt bra. Jag vill gärna påstå att naturare är bättre pga den ena och den andra anledningen, men det är ju heavily biased om jag säger så.
Det bästa är att du frågar lärare på din skola, kanske en som haft mentorsklasser från båda program.