Marie_91a behöver inte mer hjälp
Marie_91a 1
Postad: 14 apr 2022 12:20

Behöver bättre förklaring på en fråga

Hej!
Jag håller på  läser till undersköterska samtidigt ingår kursen Samhällskunskap 1a1.
Just nu håller jag på komplenttera på en uppgift som heter "Så styrs Sverige", jag försöker att sammafatta på en frågan men kommer inte på hur jag skriva mer utförligt på svaret.

Frågan:
Det finns både likheter och skiljelinjer mellan EU:s medlemsländer. Beskriv några faktorer som förenar och några som riskerar att splittra unionen.

Mitt svar: Storbritanniens utträde, vilka rättigheter ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien, och hur höga tullar och andra regler tillämpas? I bakgrunden lurar rädslan för att fler länder kanske lämnar EU. Demokratin i EU, anser många att EU är odemokratisk och saknar folklig förankring. Som valdeltagande är lågt och det folkvalda parlamentet har inte så mycket makt.  
 
Frågor som rör sig när Storbritannien lämnade EU och vad som påverkar ekonomin, och handel och tjänster mellan EU-länder och Storbritannien. Hur påverkas EU-medborgarnas rättigheter, vad krävs som turism att besöka landet eller välja att bo, arbeta och studera där.  

Min lärare vill att jag ska skriva mer utförligt på mitt svar då att hen har markerat "likheter?" på frågan

Teraeagle 21026 – Moderator
Postad: 14 apr 2022 13:30 Redigerad: 14 apr 2022 13:33

Ett tips är att kolla upp vilka krav som finns för att ett land ska kunna bli medlem i EU. På EU:s hemsida står bland annat:

"Landet ska bland annat ha en fungerande marknadsekonomi, vara en stabil demokrati, följa rättsstatsprincipen, införa alla EU-regler och vara berett att införa euron."

Man kan alltså anta att länderna i EU tillämpar marknadsekonomi, är demokratier och rättsstater samt ser positivt på ökat ekonomiskt samarbete med andra EU-länder. Nu finns det ett par exempel på EU-länder där vissa av dessa saker går att ifrågasätta, exempelvis Ungern.

Det som historiskt har splittrat EU-länderna är synen på ekonomi, arbetsmarknad, migration och energi.

Sverige vägrar exempelvis att införa euro som valuta vilket gör att vi inte blir en lika viktig del av den ekonomiska delen av unionen. En väldigt stor andel av EU:s budget går dessutom till att stödja jordbruket. Rika länder som inte har så mycket jordbruk får då betala mycket medan de inte får så mycket tillbaka. Det är en viktig orsak till att exempelvis Norge inte är med i EU, men det är även negativt för Sverige.

I Sverige har vi en annorlunda syn på arbetsmarknadspolitik än i exempelvis Tyskland. I Sverige är det fack och arbetsgivare som kommer överens om löner och arbetsvillkor medan politiken står vid sidlinjen. I Tyskland och många andra länder lagstiftar man istället om minimilöner och olika villkor. En viktig orsak till att Storbritannien lämnade unionen var också att de var upprörda över att arbetare från fattigare länder i EU (t.ex. Polen) kom dit och trängde undan den egna arbetskraften.

Migrationspolitiken är nog det som har skapat mest slitningar. Vissa länder har tagit emot väldigt många flyktingar medan andra har tagit emot ganska få. De som tar emot många har då velat tvinga övriga länder att ta emot fler, alternativt att de ska ge ekonomiska bidrag till länder som tar emot fler flyktingar.

På senare tid har även energi blivit en viktig fråga, dels pga klimatomställningen och dels pga kriget i Ukraina. I Tyskland har man byggt långa gasledningar till Ryssland och satsar på naturgas. I Frankrike satsar man istället på kärnkraft, vilket många andra länder i EU inte gillar. Beroendet av rysk naturgas gör att länder som Tyskland inte kan ställa sig bakom hårdare sanktioner mot Ryssland.

Svara
Close