Begränsande reaktant
Kalciumkarbid, CaC2, reagerar lätt med vatten och bildar kalciumhydroxid och acetylen enligt:
CaC2(s) + 2H2O(l) --> Ca(OH)2(s) + C2H2(g)
För relativt länge sedan användes denna reaktion i cykellampor eftersom CaC2 lätt transporteras och acetylen brinner med en klart skinande låga. I ett experiment blandades 1,40 . 102 g vatten med 1,40 . 102 g kalciumkarbid.
Vilken reaktant är begränsande för reaktionen?
Jag säger att det begränsande ämnet är CaC2 eftersom det kommer ta slut först.
men min fråga är skall jag multiplicera vatten med 2 mol innan jag bedömer det begränsande ämnet eller ? (i detta fall spelar det ingen roll eftersom vatten redan har mer mol)
Nej, du ska göra som du har gjort. Mängden vatten som förbrukas vid fullständig reaktion är däremot 2*2,18 mol.
Ja, det går åt 2 mol vatten för att reagera med 1 mol kalciumkarbid. Om det hade varit så att du hade haft 2 mol kalciumkarbid och 3 mol vatten, så hade vatten varit den begränsande faktorn.
Karbidlampor var den viktigaste ljuskällan för folk som gillar att krypa i grottor ända in på 2000-talet. Det som spelar roll vid grottkrypning är att bära med sig så lite tunga saker som möjligt, och så länge man använde sig av glödlampor blev de (inklusive batterier) så tunga i flrhållande till mängden ljus att karbidlampor var bättre (man kan räkna med att det alltid finns vatten i en grotta, så det behöverman inte bära med sig). Nu för tiden, med LED-lampor och bättre batterier, har karbidlampor blivit omoderna även bland grottkrypare.
Ja, du ska multiplicera, men nej, du ska inte multiplicera det antal mol du fått fram för vatten!
Tänk så här:
Om du har exakt 1 mol CaC2, hur mycket vatten går det åt om det finns precis så mycket vatten som behövs för att reagera med all CaC2? Jo, 2 mol!
Om du då har exakt 2,18 mol CaC2 så går det ju åt 2*2,18 mol = 4,36 mol vatten. Har du mer vatten än så har du mer än som behövs, och har du mindre än så har du för lite.
Så visst multiplicerar man med 2, men inte värdet för vattnet!
tack för hjälpen!! :)