1 svar
494 visningar
tilda_byberg behöver inte mer hjälp
tilda_byberg 3
Postad: 28 sep 2022 16:31

Bedömning i svenska 2

Hej jag har lite funderingar samt frågor kring betyg och bedömningar i svenska 2:

 

1. Är det sant att ett A i svenska 1 är ett E i svenska 2?

2. Hur hårt får ett fåtal stavfel påverka en litteratur skrivnings betyg?

3. Hur ska man tolka olika kriterier gällande betyg, om man får 2 på c, 1 på e och ett på f?

Jonto Online 9632 – Moderator
Postad: 28 sep 2022 17:42

1. Nej, såklart inte. Det som kanske menas om någon sagt det är att Svenska 2 är en svårare kurs med andra kunskapskrav och ökande nivå. Någon som haft ett A i Svenska 1 måste alltså prestera mer för att kunna få samma betyg i nästa kurs och gör man inte det så finns risk att hamna på ett lägre betyg än i förra kursen. 

2. Det går inte att säga generellt. Kunskapskravet för A vad gäller skrivande ser ut så här för Svenska 2:

Eleven kan med säkerhet samla, sovra och sammanställa information från olika källor och kan med utgångspunkt från detta skriva utredande och argumenterande texter som är sammanhängande och väldisponerade. Texterna innehåller belysande exempel och ger vidgade perspektiv på informationen från källorna. Dessutom resonerar och drar eleven välgrundade och nyanserade slutsatser utifrån sina resonemang. Texterna är anpassade till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Eleven kan tillämpa regler för citat- och referatteknik och följer i huvudsak skriftspråkets normer för språkriktighet. Språket är träffsäkert, klart och varierat och innehåller goda formuleringar.

Det betyder alltså att man i huvudsak ska kunna följa språkriktighet, vilket betyder att ett enstaka stavfel inte påverkar men att texten i huvudsak ska ha korrekt språk. Notera att detta inte anger hur många stavfel som kan accepteras utan det blir en bedömning för läraren att göra, vad som menas med "i huvudsak".

3. Från och med de nya kursplanerna så har det skett en förändring av hur betygen ska sättas och tolkas. För att få ett E så måste dock alla kunskapskrav för E vara uppfyllda. Ligger ett av kunskapskraven på F, så kan du inte bli godkänd men i praktiken om det är så att det bara är en liten del som man har svårt att uppfylla, så kan läraren nog hjälpa en till att träna på det så att man klarar det. För de andra betygen har det tidigare gällt att alla kunskapskrav där också måste vara uppfyllda. Nu har dock reglerna ändrats så att läraren fått mer frihet. Nu lyder formulering att läraren ska sätta det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper utifrån kunskapskraven. Det gör att en lärare kan sätta C på en elev om den exempelvis har nästan alla av kunskapskraven visade på C-nivå men något enstaka som ligger bara på E-nivå för att det som helhet mest speglar betyget C. Det går dock fortfarande inte att säga för någon utomstående att exakt de här resultaten ger detta betyget utan den diskussionen måste tas med betygsättande lärare som har tillgång till hela underlaget.


Tillägg: 28 sep 2022 18:00

Kunskapskrav har nu också bytt namn till betygskriterier. Min hjärna har dock inte lärt om det riktigt än.

Svara
Close