1 svar
432 visningar
Hugo-matte 94
Postad: 13 apr 2020 18:51

Bedöm mitt referat

Referat Ask (2005)

I artikeln “Akademisk skriftspråkskompetens i praktiken” diskuterar Sofia Ask de brister i språklig kompetens som studenter på grundutbildningsnivå visar i mötet med universitetets krav på akademiskt skrivande. Ask fortsätter: en förutsättning för akademiskt framgång är att man har eller får kunskap om vilka krav som ställs för ett vetenskapligt skrivande som ska accepteras inom universitetsvärlden. Många oavsett social bakgrund upplever en chock på hur små deras kunskaper de facto är. Ask medger att det vetenskapliga skrivandets strukturer ofta är outsagda och tas för givna av redan dom som finns i universitetsvärlden och många studenter har svårt att förstå vilka krav som ställs. 


Ask skriver för att underlätta övergången mellan gymnasiet och universitet, och det vetenskapliga skrivsättet, är undervisningen av olika texttyper viktigt. Den undervisningen är begränsad idag vilket svårigheterna hos enskilda studenter vittnar om. Individens framgång inom universitetsvärlden påverkas av de erfarenheter och kunskaper individen har med sig från tidigare studier från sin gymnasiala utbildning i svenska menar Ask. Dessa erfarenheter skiljer sig bland annat åt graden av träning i diskursivt och formellt skrivande. Det diskursiva skrivandet regelbundet beskrivs som svårt där den skrivande eleven i många fall övergår till berättande text skriver Ask, detta på grund av att den texttypen är väl inövad och upplevs som bekväm att använda sig av. Ask påpekar att gymnasieskolan som skrivmiljö tillgodoser övning i få skolspecifik genrer. Ask menar att detta blir problematisk då alltfler vill vidareutbilda sig genom högre studier och att många av de nya studenterna kommer in i universitetsvärlden utan att ha förväntad textkompetens vilket skapar problematik såväl för individen som utbildningsanstalten. Ask menar att studenternas texter är allt för ofta för personliga och vardagliga hållna. 


Ask skriver “det som utmärker den akademiska diskursen är att den primärt är kunskapsbyggande [...] Ett utgångsläge för vetenskapligt skrivande är som sagt att det är historiskt och kulturellt situerat”. Ask menar att denna skrivkompetens som behövs och tas för givet inom universitetsvärlden bör tillgodoses av tidigare studier. Systematisk och tålmodig träning är ytterst nödvändigt för att eleverna ska lära sig skriva diskursivt under gymnasieskolan om det alls skall lära sig under sin skoltid avslutar Ask med.  

Litteratur
Ask, Sofia (2005). Akademisk skriftspråkskompetens i praktiken. I: Lindgren, Maria (red.). Den skrivande studenten [Elektronisk resurs] : Idéer, erfarenheter och forskning från Textverkstaden vid Växjö universitet. Växjö: Växjö University Press
Tillgänglig på Internet: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1516 

  • Vilket betyg skulle sättas på denna text? och vilka förbättringar/ändringar kan jag göra? Tack på förhand!
LisaG 116
Postad: 17 apr 2020 23:25

Rad 4: Ask fortsätter … Om det är ett exakt citat så sätt det inom "". Det är annars svårt att veta var hon slutar. Eller skriv som en mening, Ask anser / beskriver att en förutsättning för akademisk ( inget t)

Rad 6: Tas för givna av dom som redan finns i universitetsvärlden.

I nästa stycke blir meningen att Ask skriver för att underlätta övergången... Det skall nog vara att Ask menar att utbildning är viktigt för att underlätta övergången.

Dessa erfarenheter skiljer sig bland annat åt i graden av

Det diskursiva skrivandet beskrivs regelbundet som svårt...

få skolspecifika genrer.

Studenternas texter allt för ofta är för personliga och....

skrivkompetens behövs och tas för given.

 

Du skulle kunna förklara vad det diskursiva skrivandet innebär, eftersom en stor del av artikeln handlar om detta.

Svara
Close