Be + H2O >
Hej allesammans, har precis läst klart tredje kapitlet i kemiboken och gör uppgifterna i kapitlet.
Jag fick en fråga som fick mig att undra.. följande fråga:
a) De alkaliska jordartsmetallerna reagerar med vatten på samma sätt som alkalimetaller. Vilken av de alkaliska jordartsmetallerna reagerar långsammast med vatten?
b ) Skriv en ordformel för reaktionen
c) Skriv en balanserad reaktionsformel för reaktionen mellan vatten och metallen i fråga a.
Så eftersom reaktionsförmågan stiger ju längre ner i grupp 2 man kommer så måste den långsammaste vara Beryllium. Men hur ska jag veta hur reaktionen ser ut? (fråga c).
Har kollat igenom och ser inte någonstans där det står att Be ska reagera med vatten och bilda Berylliumhydroxid + vätgas? Ska jag alltid anta att det bildas vätgas när en reaktion sker med vatten? Vad för tumregler är det jag ska följa då? Känns som detta är väldigt viktigt för mig om jag ska gå vidare, men förstår verkligen inte hur jag, utifrån det jag läst, ska kunna förstå att det blir exakt denna reaktion?
Är det just för alkaliska jordartsmetallerna som det bildas (jordartsmetall)(OH)2 + H2 (g)?
Det står i uppgiften att de alkaliska jordartsmetallerna reagerar med vatten på samma sätt som alkalimetallerna. Du förväntas veta hur alkalimetallerna reagerar med vatten.
Smaragdalena skrev:Det står i uppgiften att de alkaliska jordartsmetallerna reagerar med vatten på samma sätt som alkalimetallerna. Du förväntas veta hur alkalimetallerna reagerar med vatten.
Så alla alkalimetaller och alkaliska jordartsmetaller reagerar likadant med vatten? Det finns endast ett exempel på och det är när natrium reagerar med vatten, framgår inte att alla i grupp 1 reagerar likadant dock. Stämmer det då att grupp 1 och 2 reagerar likadant med vatten i alla situationer?
I exemplet från grupp 1 när Na reagerar med vatten skrivs formeln såhär: 2Na(s) + 2H2O > 2Na+(aq) + H2(g) + 2OH-. Varför skrivs det annorlunda i den senare uppgiften när vatten reagerar med beryllium?
Båda skrivs såhär:
2Na(s) + 2H2O > 2Na+(aq) + H2(g) + 2OH-
Be(s) + 2H2O > Be(OH)2(aq) + H2 (g).
Betyder de samma sak, eller finns det en anledning varför 2OH- skrivs separat med natrium?
Enligt engelska Wikipedia reagerar alla alkaliska jordartsmetaller utom beryllium med vatten. Berylliumatomen är så liten att den inte riktigt kan släppa sina elektroner, utan alla berylliumföreningar är kovalenta, t o m berylliumfluorid, som borde vara den "saltaste" föreningen av alla, har egenskaper som tyder på att den är en kovalent förening.
Magnesium kräver kokande vatten för att reagera. Beryllium reagerar inte med vatten eller vattenånga.
Konstigt att det inte står nånting om berylliums "konstighet" i din uppgift! Vad står det i facit?
Smaragdalena skrev:Enligt engelska Wikipedia reagerar alla alkaliska jordartsmetaller utom beryllium med vatten. Berylliumatomen är så liten att den inte riktigt kan släppa sina elektroner, utan alla berylliumföreningar är kovalenta, t o m berylliumfluorid, som borde vara den "saltaste" föreningen av alla, har egenskaper som tyder på att den är en kovalent förening.
Magnesium kräver kokande vatten för att reagera. Beryllium reagerar inte med vatten eller vattenånga.
Konstigt att det inte står nånting om berylliums "konstighet" i din uppgift! Vad står det i facit?
I facit står det endast "Be(s) + 2H2O --> Be(OH)2(aq) + H2 (g).
Eftersom det inte är speciellt långt fram i boken kanske det är "överkurs" för tillfället att man ska veta att beryllium inte reagerar, men konstigt exempel tycker jag.
Då undrar jag igen, eftersom jag antar att alkalimetallerna och alkaliska jordartsmetallerna reagerar på samma sätt med vatten, att det alltid uppstår en vattenlösning med (ämnet)hydroxid + vätgas (H2) vid alla tillfällen?
Ja, om de alkaliska jordartsmetallerna reagerar med vatten på samma sätt som alkalimetaller gör, så betyder det att det bildas positiva joner, hydroxidjoner och vätgas.