basbyten
Hur jag än vrider och vänder så får jag ingen ordning på detta...
Uppgiften är;
Givet basen C = {(2,-1),(6,-2)} i R2, bestäm en annan bas B ={b1,b2}
,uttryckt i standardbasen sådan att koordinatvektorerna till b1 och b2 uttryckta i basen C är ;
[b1]c = (1,4) [b2]c=(2,9)
Svaret ska bli
Jag har VERKLIGEN försökt förstå basbyten... men det går bara inte...
Alternativ 1;
Jag har vektorerna i C. Dessa är ju basbytesmatris från B->C. Dvs om jag tar en vektor i basen B och multiplicerar så får jag vektorn uttryckt i basen C.
Alltså: =
Om jag Gausseliminerer får jag att b1 är . Vilket är fel.
Det som är rätt är att ta
Men jag förstår inte hur man kommer fram till det?
Alternativ2 som jag försökt med;
Det står att b1 uttryckt i c = (1,4) och b2 uttryckt i c är (2,9).
Allt b- uttryckt i c -> det betyder att är basbytesmatris från B->C.
Då borde jag alltså kunna ta b1 och multiplicera med den och få c1;
Men - samma sak här. För att få rätt svar ska man ta
Men det stämmer ju inte alls för mig.
Man ska ju göra så här : [v]b * P (c<-b) = [v]c
( om jag har en vektor uttryckt i B och multiplicerar med basbytesmatris förn B->C så får jag ju samma vektor uttryckt i basen C.)
Är det att det står (uttryckt i standardbasen) som ställer till det?
Vart tänker jag fel?
Jag tror du tänker rätt men blandar ihop matriserna och vektorerna från olika baser med varandra.
Basen är basvektorerna för C uttryckt i standardbasen. Det ger att basbytesmatrisen från basen C till standardbasen S är
.
Vi vill veta basen B uttryckt i standardbasen S. Vi har fått basvektorerna för B givna i basen C, basvektorerna för B har koordinaterna [b1]c = (1, 4) samt [b2]c = (2, 9) i basen C. För att veta koordinaterna för koordinatvektorn [b1]c i standardbasen S använder vi basbytesmatrisen eftersom [b1]c är koordinatvektorn i basen C. Om du jämför dina två exempel ser du att du har i ena exemplet matrisen som basbytesmatris från B -> C medan i andra exemplet har du en annan matris för basbytesmatrisen från B -> C. Det kan vara bra att hålla isär begreppet vektor och koordinatvektor när man inte förstår fullt ut vad som händer. Säg att vi har vektorn b1, den har koordinatvektorn (1, 4) i basen C, [b1]c = (1, 4). En vektor som har koordinaterna (1, 4) i basen C, vilka koordinater har vektorn i standardbasen S, [b1]s = ?
Med hjälp av basbytesmatrisen från C -> S (standardbasen) kan vi om vi vet vektorns koordinatvektor givet basen C få vektorns koordinatvektor i basen S (standardbasen).
.
Ja jag har svårt att skilja på vad som är B till C och vad dom är B till S.
Hur menar du att man ska hålla isär koordinater och vektorer? Vad är det för skillnad?
En vektor är ett objekt som kan representeras med en koordinatvektor i en viss bas. Till exempel vektorn kan ha koordinatvektorn (1, 4) i standardbasen men koordinatvektorn (5, 8) i basen C.
Tack så mycket för svaret Aerius. Nu förstår jag den här uppgiften!
Jag undrar - skulle man kunna tänka sig det här som olika valutor? Skulle standradbasen kunna ses som ex Euro, och
basen B som SEK ?
Är standardbasen som vilken bas som helst? Basen B, Basen C och Standardbasen är alla 3 olika baser som funkar likadant.
Eller är standardbasen "speciell" och har en egen "matris/formel"?
Ja det går att föreställa sig olika valutor som ett vektorrum och därmed välja en bas för att representera valutorna. Eftersom valutan bara har ett tal blir det ett endimensionellt rum. Vi väljer en bas som vi kallar standardbasen så att en Euro får koordinaten ett till exempel, SEK i den basen får då koordinaten 0.095 avrundat. Vi har ett vektorrum fullt med objekt, till exempel olika valutor. I det vektorrummet väljer vi en bas och i den basen kan vi representera alla valutor. I en viss bas är vissa valutor enkla att hantera och i en annan bas är andra valutor enkla att hantera. Alltså som i exemplet med Euro och SEK. I basen vi valde är det svårt att direkt addera SEK men lätt att addera Euro, i en annan bas är det tvärt om.
Standardbasen är som vilken bas som helst förutom att basvektorerna i standardbasen har längden ett samt är ortogonala. Eftersom basvektorerna är ett samt ortogonala blir skalärprodukten enkel i standardbasen.
Hoppas det blev lite tydligare.
Aha. Jättebra! Tack så mycket! 🙂
Notera att det finns ett oändligt antal ortonormerade baser (ortogonala baser med längd 1).