Balansera syror
Hej
Jag behöver hjälp med att balansera några syror:
1. Ättiksyra (CH3COOH)
2. Myrsyra (HCOOH)
3. Smörsyra (C3H7COOH)
Skulle du kunna förklara balansering på ett tydligt sätt
lamash skrev:Hej
Jag behöver hjälp med att balansera några syror:
1. Ättiksyra (CH3COOH)
2. Myrsyra (HCOOH)
3. Smörsyra (C3H7COOH)
Skulle du kunna förklara balansering på ett tydligt sätt
Vad menar du med att "balansera syror"? Menar du att skriva protolysformlerna? De är i samtliga fall HA + H2O <=> A- + H3O+. I samtliga fall är det vätet i karboxylgruppen som avges.
Här har jag försökt balansera myrsyra men är osäker på om det är rätt balansering.
lamash skrev:Här har jag försökt balansera myrsyra men är osäker på om det är rätt balansering.
Din protolysreaktion är korrekt balanserad.
Vad bra, tack!
Behöver hjälp med smörsyra för jag har försökt balansera den men den är lite komplicerad.
Nej, den är precis likadan som myrsyran, bara att jonen som är kvar är lite krångligare. Om du kallar butyratjonen för Bu- så kan du kalla smörsyra för BuH.