2 svar
40 visningar
electrycal behöver inte mer hjälp
electrycal 22
Postad: 9 mar 17:16

Bakterier - genutbyte

Jag fick lära mig att om två bakterier närmar sig, så kan de byta ut vissa gener med varandra genom sexpili, och att det ofta tas som en rad av gener som finns på ett plasmid, men min fråga är, varför tar man generna från plasmiden, men inte från den DNA-t som finns i bakteriecellen?

mag1 9880
Postad: 9 mar 22:10

Bakterien har sin arvsmassa i en egen kromosom den innehåller gener för de proteiner och den reglering som bakterien behöver för att dela sig och överleva). Denna kromosom brukar vara cirkulär, motsvarande en ring och baketeriernas kromosomer är i storleksordningen 2-8 Megabaspar. 

Utöver denna kromosom kan bakterier ha ytterligare och andra gener i plasmider. Generna i plasmiden är inte sådana som bakterien måste ha för att leva under för bakterien optimala förhållanden. Men gener i plasmid kan ge fördelar under vissa förhållanden - detta ger en evolutionär drivkraft för bakterien att behålla, och utbyta kopior av plasmiden med andra bakterier.

Lite av finessen med plasmiden är att den kopieras i bakterien, både i samband med att bakteriecellen delas (precis som bakteriens kromosom, så att båda dottercellerna får varsin kopia), men det går att skapa flera kopior av plasmiden - för att kunna dela med sig av en kopia och samtidigt ha en eller flera kopior kvar. Samtidigt kan ganska olika arter av bakterier byta plasmider med varandra, vilket gör att de kan få tillgång till många fler olika gener än vad som sker under evolutionen (där en gen kan kopieras och ena kopian kan ändras så att den ny varianten får en ny funktion).

Plasmidens gener är redan paketerade i ett behändigt format, som ser till att det replikeras/kopieras, och kan exporteras. Skulle gener från bakteriens kromosom istället användas som mall för att "dela med sig av", behöver denna process regleras (vilka gener skall ingå, vilka skall hoppas över, när skall de kopieras). Och detta skulle kräva att det fanns fler gener i bakteriens kromosom för att sköta allt detta.

Istället replikeras hela plasmiden, på ett sätt som styrs av gener i själva plasmiden (fast bakteriens DNA-polymeras sköter kopierandet). Och i och med att plasmiden är en egen bit DNA sker faktiskt en evolution av plasmiden, som är parallell med bakteriens. De plasmidmutationer som ökar antalet bakterier som har denna variant kommer att vinna över mutationer som minskar antalet. 

electrycal 22
Postad: 9 mar 22:42

Tack IGEN! verkligen ett räddare i biologi och kemi

Svara
Close