Bakterier
Vilka bakterier? Kolhydrater bryts väl ner av amylas?
naturnatur1 skrev:
Vilka bakterier? Kolhydrater bryts väl ner av amylas?
Ja, till maltos. "Tandtrollen" kan sedaan bryta ner maltos vidare.
Nästan hela munnen är täckt med slemhinna, och denna slemhinna och utrymmena mellan tänderna är i princip täckt av bakterier. De lever av det vi äter, matrester och döda celler från slemhinnan, men samtidigt spolas det hela tiden bort bakterier med saliven, maten tandborsten - så det är en balans mellan växande och bortspolande.
Det finns massvis med olika kolhydrater, med allt ifrån monosackarider (glukos/druvsocker) till sackaros/fruktos, som det finns gott om i frukt/sötsaker, till långa polysackarider som amylas. Och bakterierna bryter ner allt de kommer åt och behöver. Så för texten spelar det inte någon roll vilken typ av kolhydrat det är, skillnaden ligger i om/hur bakteriernas enzymer kan bryta ner kolhydraterna, jämfört med sockeralkoholerna xylitol och sorbitol.
Tack!
För all del, kul att det hjälpte!