4 svar
467 visningar
H.a123 42
Postad: 13 jan 2023 15:16

Bakterieodling på agarplatta

Hej,

 

Jag skriver just nu ett gymnasiearbete där jag undersöker vilken effekt olika huskurer har på bakterien E.coli. En av delarna i gymnasiearbetet ska man analysera sin metod och i mitt fall gäller det att analysera varför vi använde oss av agarplattor istället för något annat medie exempelvis höstblod. Jag undrar om jag skulle kunna få hjälp med att förstå fördelarna med att använda agarplattor respektive hästblod och till vilka sammanhang hästblod kan vara mer användbart att använda.

tacksam för ett snabbt svar och tack på förhand 

mag1 9417
Postad: 13 jan 2023 15:49

Agar, är produktnamnet på framrenad agaros, d.v.s. en polymer kolhydrat, som kan få en vätska att stelna och bilda gelen. "Vätskan" är det som bakterien lever/växer av.

Det var nog LB-agarplattor med Luria–Bertani media i, som du använde?

Hästblod kan även det användas, som mat till bakterierna, med då späds blodet med en buffert och dessa bildar tillsammans ett odlingsmedium. När sedan agar tillsätts, kan allt stelna bilda odlingsplattor. (Jag misstänker att detta är vad du skall jämföra med, och inte odling i rent hästblod).

De blir nog enklare att jämföra de två odlingsmedierna, om du tittar på deras innehåll.

H.a123 42
Postad: 13 jan 2023 15:56

jag vet inte exakt vilka agarplattor vi använde då våra handledare inte gav någon information om detta och det min handledare sa till mig var att jag skulle kortfattat beskriva varför jag just använde mig av agarplattor istället att använda hästblod. Jag förstår inte riktigt vad det är jag nu ska analysera/diskutera de allmänna instruktionerna för denna del är dessa:

Varför är den metod du valt relevant?
Fanns det fler att välja på?
Vilka svar kan man få om man använder din metod? Har du fler metoder? Då ska dessa redovisas enskilt så att man förstår att det är två olika delar.

H.a123 42
Postad: 13 jan 2023 16:05 Redigerad: 13 jan 2023 16:26

Jag kollade lite vidare på mitt arbete och såg att det stod att vi använde oss av gallsalts agar är det till någon hjälp. Det jag inte förstår är exakt hur jag ska göra själva analysen/jämförelsen.

mag1 9417
Postad: 13 jan 2023 20:12

Det går att odla E. coli på flera olika näringsmedia (bakterien är van att använda de näringsämnen som den stöter på). Och från vad du/din lärare skrev, behöver du utvärdera metoden d.v.s. att odla dessa bakterier på platta, och utsätta dem för "huskurerna". Hur bra det gick, om det kunde gjorts på andra sätt. Jämföra med andra media (blodsmedia), skulle det fungerat lika bra, bättre eller sämre?

Vilka/vilken fördel kan det finnas med att använda gallsaltsagar, jämfört med blodagar?

Svara
Close