Bakterieodling olika faktorer
Jag har i uppdrag att göra en bakterieodling där vi ska komma på någon idé som gör att vårt experiment blir speciellt. Jag vet hur man gör en vanlig bakterieodling men det jag undrar är vad för olika faktorer kan man undersöka då?
Jag har funderat på att prova olika temperaturer och hur det påverkar tillväxten, men jag kan inte styra värmeskåpet i min skola för att sätta den på vilken temperatur som helst (andra i min klass gör också detta nämligen). Jag har även funderat på att kolla vad kan skapa en inhibitionszon men de flesta exemplen jag har sett har använt sig av antibiotika och det har jag inte heller tillgång till.
Det skulle uppskattas om någon har en intressant idé på företeelser att undersöka.
Du skulle ju kunna testa olika konserveringsmetoder som man använder för att bevara livsmedel. Testa att se hur bakterietillväxten påverkas av saker som pH-värde, salthalt och tillsats av konserveringsmedel (finns att köpa t.ex. natriumbensoat i kryddhyllan, det används bland annat när man vill konservera sylt). Du kan även kolla hur temperaturen påverkar genom att kyla eller hetta upp proverna.
Tack så mycket för dina förslag, jag testade att tillsätta olika rengöringsmedel (antibakteriella medel) och det var intressant!