4 svar
49 visningar
3,14ngvinen_(rebus..) behöver inte mer hjälp
3,14ngvinen_(rebus..) 1220
Postad: 6 apr 09:49

Avjonat vatten/Vanligt vatten

Halloj!

Har ju koll på att man brukar använda sig av avjonat (eller destillerat) vatten i labbsalen, men om detta vatten inte innehåller joner gör ju alltså vanligt vatten det. Kanske besvarar frågan sig själv men vad är detta då för typer av joner som man borttar? (för i även avjonat vatten finns ju en mycket liten mängd joner (då oxoniumjoner och hydroxidjoner) till följd av autoprotolysen..)

 

Tack på förhand!

/Pingvinen

3,14ngvinen_(rebus..) skrev:

Halloj!

Har ju koll på att man brukar använda sig av avjonat (eller destillerat) vatten i labbsalen, men om detta vatten inte innehåller joner gör ju alltså vanligt vatten det. Kanske besvarar frågan sig själv men vad är detta då för typer av joner som man borttar? (för i även avjonat vatten finns ju en mycket liten mängd joner (då oxoniumjoner och hydroxidjoner) till följd av autoprotolysen..)

 

Tack på förhand!

/Pingvinen

Om man har s k hårt vatten så innehåller det mycket magnesium- och kalciumjoner. Då behöver man kalka av kaffebryggaren och duschmunstycket ganska ofta.

10-7 är en så låg koncentration att man ofta (men inte alltid, fast jag kommer intepå rak arm på någon situation när det spelar roll)kan bortse från den.

3,14ngvinen_(rebus..) 1220
Postad: 6 apr 11:15 Redigerad: 6 apr 11:16

Förstår!

Det icke avjonade vattnet innehåller alltså joner som kommer från "andra ämnen" (till skillnad från det avjonade vattnet där man tagit bort dessa joner från andra ämnen, dock går det inte att hindra att vattnet själv bildar joner pga autoprotolysen) ?

Tack snälla för din hjälp :)

Precis.

Utöver magnesium- och kalciumjoner så är det vanligt att man klorerar dricksvatten. När man avjonar vattnet tar man även bort klorföreningarna.

Svara
Close