9 svar
685 visningar
Smulan behöver inte mer hjälp
Smulan 61 – Fd. Medlem
Postad: 26 dec 2019 20:40 Redigerad: 26 dec 2019 21:38

Avgör om differentialekvationerna är linjär eller separabla (endim analys)

Jag ska sortera nedanstående ekvationer i tre grupper: Linjär, Ej linjär men separabel, Ej linjär eller separabel.

Vi har:

 i y'+y=3 (Svar: linjär)

ii y'*y=3 (Svar: ej linjär, separabel)

iii y'+x^2*y=3 (Svar: linjär)

iv y'+y^2=3 (Svar: ej linjär, separabel)

v x*y*y'=x^2+y^2 (Svar: ej linjär, ej separabel)

vi x*y*y'=e^y*sinx (Svar: ej linjär, separabel)

 

Som jag har förstått det hittills så kan jag utgå från y''+a(x)y'+b(x)y=h(x) när det kommer till linjäritet. Jag ser att i och iii kan liknas vid den (och enligt facit är det rätt). Jag har lite svårt att greppa begreppet linjäritet. Jag vet att derivatorna ska uppträda linjärt, men hur ser jag att de gör det? Måste jag derivera varje ekvation jag stöter på för att se om den är linjär? 

Separabel ekvation trodde jag att jag hade grepp om, att man kan skriva om ekvationen så de respektive variablerna hamnar om varsin sida om likamedtecknet. Men kan det då bara gälla en ekvation med två variabler? I vilket fall så antog jag att iv var icke-linjär, men separabel. Men rent spontant ville jag skriva att även v var det då jag kan skriva om det till

yy'-y2=x

och då har variablerna på olika sidor? Men det är fel, den ska vara icke-linjär och icke-separabel! Istället är det vi som ska vara ej linjär men separabel, vilket jag på typ samma sätt kan skriva om till

yy'ey=sinxx

och få variablerna på olika sidor. Varför funkar det på iv och inte v?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 26 dec 2019 21:27

Hur skall diffekvation v skrivas egentligen? Du har skrivit x*y*y'=x^2x^2, d v s x.y.y'=x2x2   - varför förenklar du inte högerledet till x4, så att det blir y.y'=x3 när du förenklar?

Smulan 61 – Fd. Medlem
Postad: 26 dec 2019 21:39

Oj har ändrat nu! Det ska givetvis stå xyy'=x^2+y^2

AlvinB 4014
Postad: 27 dec 2019 10:50 Redigerad: 27 dec 2019 10:52

En linjär differentialekvation:

an(x)y(n)+an-1(x)y(n-1)+...+a2(x)y''+a1(x)y'+a0(x)y=h(x)a_n(x)y^{(n)}+a_{n-1}(x)y^{(n-1)}+...+a_2(x)y''+a_1(x)y'+a_0(x)y=h(x)

innebär att varje "koefficienterna" (som är funktionerna ak(x)a_k(x)) framför får enbart bero av xx. Vi får alltså hur krånglig funktion av xx som helst som koefficient till exempelvis y''y'', men koefficienten får inte vara yy, för då är ekvationen inte längre linjär. Jag är inte riktigt med på vad du menar när du säger att du behöver derivera ekvationen för att se om den är linjär. Det är väl bara att jämföra med den allmänna formen?

Du kanske har hört talas om att man kan lösa en inhomogen linjär differentialekvation genom att först lösa den homogena ekvationen (d.v.s. sätta h(x)=0h(x)=0), och sedan addera med en partikulärlösning så att man får den allmänna lösningen y=yh+ypy=y_h+y_p. Detta trick fungerar just för att ekvationen är linjär. Den homogena lösningen yhy_h uppfyller nämligen an(x)y(n)+an-1(x)y(n-1)+...+a1(x)y'+a0(x)y=0a_n(x)y^{(n)}+a_{n-1}(x)y^{(n-1)}+...+a_1(x)y'+a_0(x)y=0 och partikulärlösningen uppfyller an(x)y(n)+an-1(x)y(n-1)+...+a1(x)y'+a0(x)y=h(x)a_n(x)y^{(n)}+a_{n-1}(x)y^{(n-1)}+...+a_1(x)y'+a_0(x)y=h(x). Insättning av y=yh+ypy=y_h+y_p i vänsterled ger sedan:

an(x)(yh+yp)(n)+an-1(x)(yh+yp)(n-1)+...+a1(x)(yh+yp)'+a0(x)(yh+yp)=a_n(x)(y_h+y_p)^{(n)}+a_{n-1}(x)(y_h+y_p)^{(n-1)}+...+a_1(x)(y_h+y_p)'+a_0(x)(y_h+y_p)=

=anxyh(n)+anxyp(n)+an-1xyh(n-1)+an-1xyp(n-1)+...+a1xyh'+a1xyp'+a0xyh+a0xyp==a_n\left(x\right)y_h^{(n)}+a_n\left(x\right)y_p^{(n)}+a_{n-1}\left(x\right)y_h^{(n-1)}+a_{n-1}\left(x\right)y_p^{(n-1)}+...+a_1\left(x\right)y_h'+a_1\left(x\right)y_p'+a_0\left(x\right)y_h+a_0\left(x\right)y_p=

=anxyh(n)+an-1xyh(n-1)+...+a1xyh'+a0xyh=0+anxyp(n)+an-1xyp(n-1)+...+a1xyp'+a0xyp=h(x)=0+hx=hx=\underbrace{a_n\left(x\right)y_h^{(n)}+a_{n-1}\left(x\right)y_h^{(n-1)}+...+a_1\left(x\right)y_h'+a_0\left(x\right)y_h}_{=0}+\underbrace{a_n\left(x\right)y_p^{(n)}+a_{n-1}\left(x\right)y_p^{(n-1)}+...+a_1\left(x\right)y_p'+a_0\left(x\right)y_p}_{=h(x)}=0+h\left(x\right)=h\left(x\right)

Alla dessa manipulationer är möjliga just för att ekvationen är linjär, d.v.s. det går att separera ut termerna var för sig som ovan.


En separabel ekvation kräver att hela ledet är multiplicerat med y'y'. Din ekvation:

yy'-y2=xyy'-y^2=x

är inte separabel eftersom bara en av termerna i VL, inte båda, har  en faktor y'y'. Hade det istället stått

(y-y2)y'=x(y-y^2)y'=x

hade ekvationen varit separabel eftersom hela vänsterledet är multiplicerat med y'y'. Är du med på skillnaden?

Smulan 61 – Fd. Medlem
Postad: 27 dec 2019 11:00

Ang linjär differentialekv: Åh tack då förstår jag lite mer! Det jag menade med derivering var att om jag vet med mig att vid linjäritet ska derivatorna uppträda linjärt, alltså ifall jag var tvungen att derivera varje ekvation jag ska identifiera, och sedan avgöra om den derivatan uppträder linjärt. 

Ang separabel: Jag fattar! Och det är alltid bara y', eller säg att vi skulle ha (y-y^2)y''=x, skulle den vara separabel? 

AlvinB 4014
Postad: 27 dec 2019 11:14
Smulan skrev:

Ang linjär differentialekv: Åh tack då förstår jag lite mer! Det jag menade med derivering var att om jag vet med mig att vid linjäritet ska derivatorna uppträda linjärt, alltså ifall jag var tvungen att derivera varje ekvation jag ska identifiera, och sedan avgöra om den derivatan uppträder linjärt. 

Ang separabel: Jag fattar! Och det är alltid bara y', eller säg att vi skulle ha (y-y^2)y''=x, skulle den vara separabel? 

Jag tror du missuppfattar betydelsen av att derivatorna "uppträder linjärt". Det betyder bara att de är på den där formen, det har ingenting att göra med att du skall derivera ekvationen.


Regeln gäller bara allmänt för y'y'. Ekvationen (y-y2)y''=x(y-y^2)y''=x är inte separabel.

Däremot så finns det lite udda fall där enbart y'y' och y''y'' uppträder (d.v.s. inte yy) som skulle kunna vara separabla. Till exempel är ekvationen:

(y'-y'2)y''=x(y'-y'^2)y''=x

separabel. Detta kan man se genom att sätta u=y'u=y'. Då blir ekvationen:

(u-u2)u'=x(u-u^2)u'=x

vilket vi tydligt ser är separabelt. Dock skulle jag tro att denna typ av separabla ekvationer är ganska ovanliga att få på uppgifter, men vad vet jag.

Smulan 61 – Fd. Medlem
Postad: 27 dec 2019 11:23 Redigerad: 27 dec 2019 11:28

Men iv då som bara har y'+y^2=3? Den har bara en y' framför termen?

AlvinB 4014
Postad: 27 dec 2019 11:51

Ja, den är ju klurig. Då måste vi göra lite manipulationer först. Som den står nu är den inte separabel, men kolla här:

y'+y2=3y'+y^2=3

y'=3-y2y'=3-y^2

y'3-y2=1\dfrac{y'}{3-y^2}=1

I denna form är ekvationen separabel. Ibland behöver vi alltså trixa lite grann för att få ekvationen separabel.

Smulan 61 – Fd. Medlem
Postad: 27 dec 2019 11:56

Jahaaa då förstår jag. Nu känns allt mycket klarare! Tack tack tack!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 27 dec 2019 12:04
Smulan skrev:

Men iv då som bara har y'+y^2=3? Den har bara en y' framför termen?

Funktionen y(x) är ju kvadrerad, så då kan det inte vara en linjär diffekvation, lika lite som y=x2 är en linjär funktion. Alla linjära funktioner kan ju skrivas på formen y=kx+m, och det kan man inte göra med funktionen y(x)=x2. På liknande sätt kan en linjär diffekvation skrivas utan att man kvadrerar (eller ännu värre!) vare sig funktionen eller någon av dess derivator.

Svara
Close