8 svar
321 visningar
dahlinella behöver inte mer hjälp
dahlinella 20
Postad: 13 nov 2023 19:48

Avdunstning och temperatur

Hej!

Vi gjorde nyligen en labb i kemin som vi ska skriva rapport på. Vi undersökte hur ett ämnes temperatur ändrades när den kom i kontakt med lyften och hur snabbt det avdunstade typ, vi hade vatten, rapsolja, aceton och etanol. Sen satte vi fast en termometer med en tygbit på och fuktade tyget med vätskorna och mätte. Jag har ett diagram som jag infogar, jag har även alla siffror som mättes upp nedskrivna.

Min fråga/problem är att jag inte vet vad jag ska skriva för slutsats, jag har svårt att komma igång. Jag skulle verkligen uppskatta lite hjälp! (: 

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 13 nov 2023 20:22 Redigerad: 13 nov 2023 20:23

Jag antar att du har temperatur på y-axeln och tid på x-axeln? Då ser man följande:

  1. Tygbiten med rapsolja har en konstant temperatur. Varför?
  2. För vatten och etanol syns en sjunkande temperatur, men etanol uppvisar en snabbare minskning. Varför?
  3. Den tygbit som var fuktad med aceton minskar snabbt i temperatur för att sedan börja öka igen. Varför?

Fenomenet du behöver förstå här är hur avdunstning och temperatur hänger ihop.

dahlinella 20
Postad: 13 nov 2023 20:54

Ja det har jag kommit på att jag måste, men har inte riktigt fattat hur det hänger ihop än. Har du en bra förklaring?

Tack för svaret! (:

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 14 nov 2023 11:31

Det är partiklarna med störst rörelseenergi som avdunstar. Det är dessa partiklar som har tillräckligt hög energi för att bryta de intermolekylära bndningarna till andra partiklar och lämna till gasfasen. Hur påverkar det temperaturen hos vätskan som är kvar?

dahlinella 20
Postad: 14 nov 2023 19:54
Teraeagle skrev:

Det är partiklarna med störst rörelseenergi som avdunstar. Det är dessa partiklar som har tillräckligt hög energi för att bryta de intermolekylära bndningarna till andra partiklar och lämna till gasfasen. Hur påverkar det temperaturen hos vätskan som är kvar?

Temperatur är ju ett mått på den genomsnitliga rörelseenergin hos en molekyl eller hur? Så om fler partiklar avdunstar så finns det inte så många partiklar som höjer temperaturen kvar, därmed sjunker temperaturen?

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 14 nov 2023 20:54 Redigerad: 14 nov 2023 20:55

Just precis. Vilka ämnen avdunstar snabbast i ditt fall? Kan du koppla det till deras intermolekylära bindningar?

dahlinella 20
Postad: 16 nov 2023 20:22
Teraeagle skrev:

Just precis. Vilka ämnen avdunstar snabbast i ditt fall? Kan du koppla det till deras intermolekylära bindningar?

Okej jag fortsätter här, hade missat att man inte fick skriva flera tråder om samma uppgift. (:

 

Då återstår min fråga, varför avdunstar inte rapsoljan typ alls även att dess intermolekylära bindningar är rätt så svaga?

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 16 nov 2023 22:10

Rapsoljan har tvärt om ganska starka bindningar mellan molekylerna. Det handlar visserligen om van der Waals-bindningar, men kom ihåg att styrkan hos dessa ökar med molekylernas storlek. Rapsolja består av stora molekyler, triglycerider, så vdW-bindningarna mellan dessa blir ganska påtagliga.

dahlinella 20
Postad: 17 nov 2023 19:45
Teraeagle skrev:

Rapsoljan har tvärt om ganska starka bindningar mellan molekylerna. Det handlar visserligen om van der Waals-bindningar, men kom ihåg att styrkan hos dessa ökar med molekylernas storlek. Rapsolja består av stora molekyler, triglycerider, så vdW-bindningarna mellan dessa blir ganska påtagliga.

Tack!

Svara
Close